10 sualde migren

21.04.2022
328
10 sualde migren

Bir Hayli şahsın, migrenin rehabilitasyonunun olmadığını sanması nörologları hep donakaltır. Oysa migren için kolay ve ucuz rehabilitasyon alternatifleri vardır. Başka Bir Deyişle migrenin rehabilitasyon edilebilir bir hastalıktır. Okan Üniversitesi Sağlık Kurumu Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Okan Bölükbaşı, migren ile alakalı tüm merak edilenleri anlattı.

Migren krizi ne kadar sürer?

Şahsın sezdiği ağrı ve sonrasındaki bulantı, halsizlik, duygusal başkalaşımlar, saçlı tende yanma gibi eşlik eden bulgular; 4 ile 72 saat kadar sürebilir. Ancak seyrek bazı hastalarda kriz bir haftayı geçebilir. O zaman bu vaziyete “uzamış migren krizi” ya da “migren kasırgası” denir ki, rehabilitasyonu cidden zorlu bir süreçtir.

Migren nasıl rehabilitasyon edilir?

Prof. Dr. Okan Bölükbaşı, ”Migren, iki evrede izlenir. Birincisi, ağrı kesicilerin kullanıldığı kriz rehabilitasyonu. İkincisi, vasati altı ay müddet ile hastanın her gün alması gereken haplarla yapılan koruma rehabilitasyonu. En güçlü ve en sık kullanılan koruma rehabilitasyonu ilaçları, anti-epileptik sınan valproat ya da topiramat gibi sara ilaçlarıdır. Daha düşük sıklıkla bazı anti-depresanlar da kullanılabilir” dedi.

Bu ana rehabilitasyon alternatiflerine ek olarak yan tesiri olmayan ve bereketli ek ilaçlar neler olabilir?

Kumpaslı kullanılan magnezyum tabletleri ya da B2 vitamini; migren koruma rehabilitasyonunda faydalıdır. Yan tesir yoktur. Hamileler dahi kullanabilir.

Egzersiz yürüyüş, koşu, bisiklet, migren bulgularını rahatlatabilir mi?

Hayır, egzersiz migren yakınmalarını eksiltmez. Hatta şiddetlendirebilir.

Uçak yolculuklarına has bir migren cinsi var mı?

Uçakların iniş ve kalkışları sırasında bazı insanlarda alın ya da bir gözün artta şiddetli ağrı olduğu bildirilmektedir. Bir migren krizinden ayrılmaları güçtür. Prof. Dr. Okan Bölükbaşı, ”Yaygın görülen bu vaziyetin sinonazal travmadan kaynaklandığı sanılmaktadır. Sinonazal travma, kafa içindeki sinüs boşlukları ile kafa dışındaki tazyikler arasında ani değişikliklerin ortaya çıkması ve bu vaziyetin bu boşlıukları kaplayan ağrıya alıngan mukozayı etkilemesinden oluşmaktadır. Kaygı edici bir vaziyet değildir. Uçak ya da tren yolculukları, ciddi migren tetikleyicileridir” dedi.

Seyahat bir migren tetikleyicisi midir?

Netlikle. Seyahate hazırlık yarıyılının yarattığı stres, bavulu ve ortalığı toplama gayretleri, ağır çantaları taşımak, uzun saatler havaalanlarında beklemeler, işlenmiş havayolu yemekleri, sıçranan öğünler, jet-lag ve ani abuhava farklılığına maruz kalma ciddi migren tetikleyicileridir.

Yaz tatillerinde sık görülen migren tetikleyicileri nelerdir?

Susuz kalma, fazla sıcak ve nemli hava, parlak güneş ışığı kesinlikle şapka ve güneş gözlüğü kullanın, sinek kovucu losyonlar ya da güneş yağı kremleri. Sıcak hava dalgası yarıyılları; migreni olmayan şahıslarda dahi migren krizlerine yol açabilmektedir.

Hava lekeliliği bir migren tetikleyicisi midir?

Bu güzergahta giderek artan ispatlar var. Hava lekeliliği migren krizlerini tetikleyebilir.

Yağmurlu havalar özellikle yıldırım düşmeleri ile migren krizleri arası bir ilişki var mıdır?

Böyle havalarda migren krizi sıklığı çoğalmaktadır. Yıldırım düşmelerinin 25 kilometre. ilerdeki bir migrenlide dahi krize yol açabileceği bildirilmiştir. Mümkün neden, havadaki fazla elektrik yükünün beyin tazyiki balanslarını bozucu farklılıklarına yol açmasıdır.

Migrenlilerin yediklerine dikkat etmesi ne anlama geliyor, ağrı ile savaşta bir işe fayda mı?

Prof. Dr. Okan Bölükbaşı, ”Kırmızı şarap, meşhur bir migren tetikleyicisidir. Kadınlarda adet görme de öyle. Bir migren hastası kadın, adet dışında harcadığı kırmızı şarabın ağrıya yol açmadığını ama adetin hemen evveli yarıyılda meşrubatı bir bardak şarabın şiddetli migren krizine yol açtığını fark etmiştir. Bu buluşu, adetin erken yarıyılında kırmızı şarap içmeyerek krizlerden kurtulma olanağını vermiştir” açıklamasını yaptı.

YAZAR BİLGİSİ