Âdet kumpassızlığının sebepleri
Hormonların kumpaslı ve balanslı çalışması neticesinde kadınlar her ay kumpaslı bir biçimde âdet görürler. Bazı nedenlerden dolayı âdet döngüsü kumpassızlaşabilir. Bu da birtakım meselelere neden olabilmektedir. Peki adet kumpassızlığının başlıca sebeplerini öğreniyor musunuz?
– Stres, âdet kumpasını etkileyen bir etkendir. Yeteri kadar beslenmeme, fazla kilolu veya zayıf olma, gerginlik, kasvet ve hastalıklar, âdet kumpasının bozulmasına neden olabilir.
– Doğum hakimiyet hapları hamile kalmayı maniler. Aynı zamanda âdet kumpassızlığına neden olabilirler.
– Rahimde oluşan polipler, rahim iç katmanında tesadüfülen ve kansere yol açmayan yaradılışlardır. Miyom ise rahim duvarına yapışkan duran urdur. Daha çok iyi mizaçlı olarak bulunurlar. Fakat kanamaya ve ağrıya, aynı zamanda âdet kumpassızlığına neden olabilirler.
– Endometriozis, âdet kanamaları sırasında rahim içi dokuların kadının tüplerinden geçerek karın boşluğuna yerleşmesi ve burada kalarak gelişimini sürdürmesi gidişatıdır. Genç kadınlarda görülen kronik ağrılı bir hastalıktır. Endometriozis bulguları arasında âdet kumpassızlığı da vardır. Aynı zamanda şiddetli kramplara, cinsel ilişki sırasında ağrıya, klasiğin dışında kanamaya, âdet evveli ve sonrasında ağrılara neden olabilir.
– Kadın faize sisteminde faal olan “cerahatli pelvik” bir çeşit enfeksiyondur. Cinsel ilişki, düşük, doğum ve kürtaj gibi harekâtlardan vajinaya sıçrayıp enfeksiyona neden olabilir. Bu da âdet kumpaslığına yol açabilir. Bunun yanı gizeme vajinal koku, şiddetli ağrı, bulantı ve ateşe de neden olabilir.
– Polikistik over belirtisinde yumurtalıklar olması gerekenden fazla erkeklik hormonu üretirler. Bunun neticesinde kistler alana gelebilir. Kistlerin oluşmasıyla fazla kıllanma ve âdette kumpassızlık görülebilir.
– 40 yaşının altında olan kadınlarda, yumurtalığın misyonlarını bütün olarak yerine getirmediği vaziyetlerde prematüre yumurtalık yetmezliği görülür. Âdet kanamaları kumpassız olabilir veya hiç görülmeyebilir. Genetik olarak alana gelebileceği gibi kemoterapi ve radyoterapi gören kadınlarda da görülebilir.
– Tüm bunların yanı gizeme âdet kumpassızlığına başka nedenler de gösterilebilir. Fazla egzersiz, tiroid problemleri, karaciğer hastalığı, steroidler, antidepresanlar ve diyabet meseleleri âdet kumpassızlığına neden olabilir.