Afaki antibiyotik kullanmanın 6 büyük hasarı

Bu sene 16 – 22 Kasım Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası olarak duyuru edildi. Rastgele kullanılan antibiyotikler fayda sağlamadıkları gibi, pek çok ciddi sağlık problemine de neden olabiliyor. Böbrek veya karaciğer yetmezliği ile obezite bunlardan yalnızca kimileri.
NTV’ye konuşan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özkan Uysal afaki antibiyotik alımının yol açtığı meseleleri şöyle sıraladı:
1- Ciddi alerjik tepkinler oluşturabiliyor
Bu alerjik tepkinler yalnızca hafif bir kaşıntı ya da ten döküntüsü biçiminde büyüyebildiği gibi, vefatla sonuçlanabilecek kadar şiddetli olabiliyor.
2- Karaciğer işlevlerini bozabiliyor
Karaciğer işlev testleri ismi verilen kan muayeneleriyle bu yan tesirler takip edilebilmektedir. Altta uyuyan karaciğer hastalığı olanlarda karaciğerde metabolize olacak bir antibiyotiklerden sakınılmaktadır.
3- Böbrek yetmezliğine neden olabiliyor
Böbrekler üzerine toksik tesirler oluşturarak uzuv yetmezliğini tetikleyebiliyor. Akut böbrek yetmezliğinin en az 5’te biri kullanılan ilaçlar sebebiyle büyüyor.
4- Antibiyotik ilişkili ishale yol açabiliyor
Banalde bağırsak içinde 400’den fazla bakteri cinsi bulunuyor ve bunlar hastalık oluşturmadıkları gibi fayda sağlıyorlar. Antibiyotik kullanımı bu olağan floradaki bakterilerin can vermesine ve böylece fırsatçı bakterilerin üremelerine etraf hazırlıyor ve böylece ishaller oluşabiliyor. Hatta dizanteriyi taklit eden kanlı ishal tablosu büyüyebiliyor.
5- Obeziteye neden olabiliyor
Son senelerde yapılan araştırmalar gösteriyor ki; özellikle bebeklik ve çocukluk yarıyıllarında daha sık antibiyotik kullananlarda obezite daha çok görülüyor.
6- Bağırsak sistemine zarar verebiliyor
İshal dışında görülebilen sindirim sistemi yan tesirleri arasında bulantı, kusma, karın sızısı gibi bulgular da görülebiliyor.