Akışkan kaybı böbreğinizi negatif etkileyebilir

Böbreklerimiz, kanı süzmenin yanında; kan imalinin sağlanması, akışkan-elektrolit balansı ve kan tazyikinin tertip edilmesi gibi çok ehemmiyetli vazifeler yapmaktadır. Böbreklerimizden, dakikada takribî 1,2 litre kan geçer. Başka Bir Deyişle, kalbin pompaladığı kanın 1/5’i böbreklerden geçer ve böbreklerde günde takribî 150-180 litre akışkan süzülür ve bu süzülen akışkanın 1.5 litresi idrar olarak atılır. Ayrıca terleme ve solunumla beraber sezemediğimiz takribî 0,5-1 litre akışkan kaybederiz. Bunları da hesaba kattığımızda günde idrarla beraber vasati 2-2,5 litre akışkan kaybederiz. Bu sebeple günlük en az bu ölçüye denk gelen ölçüde akışkan almalıyız.
Yaz aylarında böbrek yetmezliği tehlikeyi
Yaz aylarında özellikle sıcak havalarda artan terlemeye bağlı sezilmeyen akışkan kayıplarının çoğalması, özellikle bu gibi zorlu koşullara geçim zorluğu olan yaşlılar, böbrek hastalığı olanlar veya böbrek nakli olanlar için ciddi risk oluşturmaktadır. Bu hastalarda böbreklerin susuz kalması çok tehlikelidir ve böbrek eksikliğine yol açabilir.
Fazla Sıcaklarda böbrek sıhhatini gözetin
Sıcak havalarda oluşabilecek akışkan kayıplarına karşı çok hassas olan, 60 yaş üzerindeki bireyler ve böbrek hastalarının yaz aylarında fazla sıcaklardan korunmaları ve yeterli akışkan alımı mevzusunda çok dikkatli olmaları gerekir. Yaz aylarında artan akışkan sarihinin, yerine konması için yeterli ölçüde akışkan alınmalıdır. Bunun yanı gizeme; idrar sökücü özelliklerinden dolayı fazla çay tüketimi ve akışkan sarihini çoğaldıracağı için kola gibi şekerli meşrubatların tüketimi de uygun değildir.