Alzheimer’ı önlemenin en neşeli yolu

28.03.2022
608
Alzheimer’ı önlemenin en neşeli yolu

Alzheimer hastalığı ileri yaş hastalarda daha fazla görülürken, özellikle 65 yaşından sonra görülme sıklığı da giderek çoğalıyor. Yapılan çalışmalarda 65-70 arasında hastalığın görülme sıklığının yüzde 4-5 olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Nöroloji Kısmı Direktörü Prof. Dr. Yaşar Kütükçü “Müziğin Alzheimer hastalığı üzerine pozitif tesirleri uzun zamandan beri öğrenilirken, bu mevzuda oldukça fazla rakamda çalışma yapılıyor. Müziğin duyguları, duyguların da hatıraları canlandırıldığını, başka hiçbir şeyin yapamayacağı biçimde hastaların hatıralarını andırdırdığını söyleyen araştırmalar mevcut” açıklamasında bulundu.

Alzheimer sıklığının yaşla beraber çoğaldığını, hastaların takribî yarısının 75-80 yaş aralığında olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yaşar Kütükçü “Ülkemizde yapılan bir çalışmada ise 70 yaş üzerinde görülme sıklığı takribî yüzde 10” dedi.

En son müzik kabiliyeti kayboluyor

Daha Öncekinden öğrenilen, dinlenen şarkıların hastalarda daha önceki hatıraları andırmayı sağladığına dair çalışmalar mevcut. Bir çalışmada demanslı hastalarda en son müzik becerisinin kaybolduğunun gösterildiğini anlatan Anadolu Sağlık Merkezi Nöroloji Kısmı Direktörü Prof. Dr. Yaşar Kütükçü “Bu sebeple ileri aşama Alzheimer hastalarında dahi bu yolla hastalara tekerrür bazı şeyleri kazandırmak ve öğretmek için en iyi yol müzik olabilir. Çalgı çalmayı bilen hastalarda özellikle bunu kullanmak çok verimli olabilir. Hatta müziği kullanarak hareket işlevleri yeterli olan hastalarda müziğin ritmini kullanarak yapılan danslar hastalarda sarılma değme duyularını ve bununla beraber güven duygusunun çoğalması ve hatıraların canlanmasında hoş bir yol olabilir” biçiminde konuştu.

Müzik uyku bozukluklarını da düzenliyor

Müziğin ayrıca gevşetici ve serinkanlılaştırıcı tesirinin olduğunu belirten Nöroloji Kısmı Direktörü Prof. Dr. Yaşar Kütükçü “Müziğin hastalarda farklı çalışmalarda ajitasyonu, anksiyeteyi, saldırganlığı, uyku bozukluklarını düzenleyici ve hatta öğrenişsel ve fiziksel işlevleri düzenleyici tesirleri olduğu bildiriliyor. Şarkı söylemek hakikatinde beynin sağ yarıküresinin sağladığı bir eylemdir, ancak müzik ritmi dışında öbür işlevler de olduğundan aynı zamanda sol yarıküresi ve hatta görme merkezi de uyarılarak beraber bu alanların çalışmasını böylece beynin bir biçimde uyarılmasını sağlıyor. Unutkanlığı ve ilerde büyüyebilecek demansı önlemenin yolları evvel bunlara neden olabilecek hastalıkların öğrenilmesi ve bunlara karşı yapılacak çaba ile başlar” diyerek unutkanlığa neden olan etkenler hakkında bilgi verdi:

– Damar sertliğine neden olan yüksek tansiyon, şeker, kolesterol yüksekliği, sigara kullanımı gibi nedenler var ise bunları ortadan kaldırın.
– Kumpaslı egzersiz yapın. Özellikle kumpaslı yürüyüş yapanlarda unutkanlık ve demansın büyüme tehlikesinin daha düşük olduğu bir hayli çalışmada gösterilmiştir.
– Sosyal ilişkilerde bulunun ve faal olun. Bu ayrıca stres, bunalım anksiyete gibi öbür tehlike etmenlerinin eksiltilmesi için de ehemmiyetlidir.
– Kumpaslı ve balanslı beslenin.
– Stresten uzak durun.
– Zevkle yapabileceğiniz meşguliyetler bulun ve yapın. Varsa hobilerinizi devam ettirin.
– Kumpaslı yatın.
– Sigara içiyorsanız vazgeçin.

Belleği geliştirme etkinlikleri

– Bulmaca, Sudoku çözmek,
– Scrabble gibi strateji gerektiren oyunlardan oynamak,
– Bol ölçüde gazete, mecmua okumak, hoşlandığınız cinsten kitap okumak,
– Müzik aleti çalmak,
– Yabancı dil bilmek gibi yeni hobiler ve meşguliyetler edinmek, bunları bilmek için uğraşmak,

Unutkanlıkta dayanakçı olacak teklifler

– Günlük işlerinizi, tasarılarınızı, buluşmalarınızı ve yapacaklarınızı anekdot alın.
– Alışverişe çıkarken liste yapın.
– Ehemmiyetli telefon numaralarını bir yere yazın.
– Bir şeyi nasıl yapacağınızı unutuyorsanız yapış sırasını yazın.
– Koyduğunuz eşyaları anahtar, gözlük gibi bulamıyorsanız hep aynı yere koymaya dikkat edin.
– Buluşmalarınız için andırdırması bakımından saat kurulabilir.
– Biriyle konuşurken dikkatinizi ona verin.
– Olasıysa bu konuşmaları suskun civarlarda yapın.

YAZAR BİLGİSİ