Antibiyotikler için yeni bir maden: İnsan bedeni
Nature mecmuasında yayınlanan yazıya göre “Lugdunin” ismi verilen yeni ilaç öteki antibiyotik cinslerine karşı mukavemetli hale gelen MRSA gibi süper bakterilerin rehabilitasyonunda kullanılabilecek. Bundan evvelki son antibiyotik bulguyu ise 1980’lerde yapılmıştı.
Antibiyotikler topraktaki bakterilerden elde ediliyor
Antibiyotikler bugüne dek genelde toprakta bulunan bakteriler kullanılarak üretildi. Almanya’daki Tübingen Üniversitesi’nde yapılan son keşif ise insan bedenindeki bakterilere katlanıyor. Çalışmaya katılan bilim insanları, insan bedeninin daha pekçok antibiyotik üretilebilecek, bakir bir kaynak olduğunda hemfikir. Zira insan vücusunda rakip bakteri cinsleri arasında kesintisiz bir “alan ve besin savaşı” sürüyor. Bu çabada antibiyotiklerin de kullanıldığından uzun zamandır şüpheleniliyordu. Alman takım da burundaki “bakteri savaşlarını”, özellikle de insanlardan %30’unun burnunda bulunan Staphylococcus aureus mikrobunu araştırdı.
İlaç henüz test evresinde
Burnunda Staphylococcus lugdunensis mikrobu taşıyanların, öteki grubu da bulundurma tehlikesinin düşük olduğuna tespit etti. Alman takım daha sonra bu mikrobun genetik yapısı üzerinde oynayarak, “burundaki savaşı” kazanmasını sağlayan geni keşfetti ve bu genden antibiyotik üretti. İlacın henüz sadece fareler üzerindeki testleri yapıldı; insanlara erişmesinin ise senelerce sürebileceği belirtiliyor. Natürel insanlar üzerinde aynı galibiyetin yinelenmeyeceği de ayrı bir mevzu.