Bahar alerjisi Alerjik rinit nedir kaşıntı ve btümörün akıntısına yol açıyor!

05.05.2021
426
Bahar alerjisi Alerjik rinit nedir kaşıntı ve btümörün akıntısına yol açıyor!

Gözlerde yanma ve kaşıntı, kızarıklık, btümörün akıntısı… bunlar bahar alerjisinin hemen herkesi hayatının bir yarıyılında etkiyen şikayetleri. Alerjik rinite genel olarak genetik yatkınlığın ve etrafsal etkenlerin neden olduğu biliniyor. Bahar alerjisinden korunmak için alerjiye neden olan alerjenlerden olabildiğince  uzak kalmak koşul. Bahar aylarında kesinlikle şapka kullanmak, kolları gözeten uzun kollu giysiler giyinmek ve polenlerin fazla olduğu sabah saatlerinde dışarda olmamak gerekiyor. Bahar alerjisine dair merak edilen tüm balakaları sizin için inceledik…

Bahar alerjisi nedir?

Alerji olağanda hasarlı olmayan maddelere karşı bedenin verdiği abartılı yanıttır. Bu abartılı yanıt bazen tüm bedende, bazen bedenin bir kısmında olabilir. Gözde olursa alerjik konjoktivit, üst solunum yollarında olursa alerjik rinit saman nezlesi, akciğerlerde olursa astım, ciltte olursa ürtiker, egzama ya da kontak dermatit denir.

Genetik ve etrafsal etmenler sebep oluyor

Alerji çok sık görülen bir hastalıktır. Genetik yatkınlık ve etrafsal etmenler ortaya çıkışında ehemmiyetli rol oynar. İmmün sistem sıradan olarak bedenimizi bakteri, virüs gibi mikroplara ve hasarlı maddelere karşı korur. Ancak olağanda hasarlı olmayan maddelere karşı immün sistem abartılı yanıtlar vermeye başlar ise buna alerji denir. Alerjik hastaların immün sistemleri bazı maddelere karşı fazla alıngandır. Bu maddelerle karşılaşınca immün sistem hakimiyetten çıkar ve kaşıntı, kızarıklık, şişme, spazm, göz yaşarması, btümörün akıntısı gibi alerjik şikayetler ortaya çıkar. Alerjiyi başlatan maddeye alerjen denir. Polen, küf, hayvan tüyü, konut tozu, ilaçlar ve besinler en sık karşılaşılan alerjenlerdir. Özellikle bahar mevsiminde ortaya çıkan, btümörün akıntısı, btümöründe tıkanıklık, gözlerde yaşarma ve hapşurma belirtileri ile izleyen tablo bahar alerjisi ya da mevsimsu baskın alerjik rinit olarak adlandırılır.

Bahar alerjisi belirtileri neler?

Bahar alerjisinin belirtileri arasında;

Btümörün tıkanıklığı,
Aksırma nöbetleri,
Sulu btümörün akıntısı,
Btümörün ve gözlerde kaşıntı aynı zamanda konjuktivit,
Sinüslerde baskı ve yüzde ağrı,
Gözaltlarının şişmesi ve mavimsi bir renk alması,
Koku ve tat duyularında eksilme,
Çocuk hastalarda sık sık ellerini btümörüne sürtme ve kaşıma hareketi,
Bitkinlik,
İdrak Etme eforluğu,
Uyku bozukluğu ,
Damakta ve gırtlakta kaşıntı,
Öksürük ve baş ağrısı görülebilir.

Alerjik rinit her yaşta görülebilmekle birlikte en sık başlangıç yaşı çocukluktan yetişkin yarıyıla geçildiği seneler olarak görülmektedir.

Bahar alerjisi rehabilitasyonu nasıl olur?

Alerjik rinit bahar alerjisi uzun süren hasta hekim ilişkisi ve sabır gerektiren bir rehabilitasyondur. Rehabilitasyonda alerjenlerden korunma yanında btümöründen kortizonlu spreyler ve antialerjik ilaçlar kullanılır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek emeliyle balanslı beslenilmeli, istirahat edilmeli ve bol su içilmelidir. A, B, C ve E vitaminli besinler harcanmalıdır. Alerjenlerden uzak kalınmalı, salt surette korunulmalıdır. Stresten uzak yaşamalı, içki, sigara harcanmamalıdır. Bazı hastalarda immünoterapi başka bir deyişle aşı uygulaması yapılmaktadır. İmmünoterapi için seçilecek hastalar genellikle alerjisi ilaçlarla hakimiyet edilemeyen veya ilaç yan tesirlerinden rahatsız olan hastalardır. Hastada en az iki mevsim veya 6 ay alerji bulguları varsa aşı düşünülebilir. 

YAZAR BİLGİSİ