Balığın sıhhate bereketleri
Sağlıklı bir hayatın olmazsa olmazlarından bkocaman olan balık tüketiminde, her ne kadar dünya genelinin gerisinde kalsak ta üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemiz balık spektrumu mevzusunda oldukça zengin. Peki biz hekimlerin her fırsatta söylediği balık tüketimi sıhhatiniz için neden bu kadar ehemmiyetli? İşte balığın sıhhate bereketleri…
Bir Karadenizli olarak benim için bırakılmaz bir besin kaynağı olan balık, iyi bir protein kaynağı olması sebebiyle tok kalma vaktini uzatır. Minik ya da büyük fark etmez tüm balıkların sıhhatimize oldukça verimi var. İnsan bedeninde üretilmeyen Omega 3 yağ asidi bedenimiz için oldukça lüzumlu. Öyle ki, omega 3 yağ asidi bizi kalp- damar hastalığı tehlikelerine karşı korur…
Balık tüketimi kalp sıhhatini korur
Amerikan Kalp Derneği’nin, deniz mahsullerinin sıhhate verimleriyle alakalı yakın tarihli yaptığı bilimsel bir çalışmada, haftada en az bir kere somon, ton balığı ya da uskumru gibi yağlı balıkların harcanmasının kalp krizi ve öteki ciddi kardiyovasküler problemleri önlemeye dayanakçı olabildiğini ortaya çıkardı.
Yapılan öteki çalışmalara göre, yağlı balık yiyen bireylerin, balık yemeyen bireylere oranla % 22 daha düşük koroner atardamar hastalığına tutulma tehlikeyi bulunuyor. İşte balığın kalp sıhhati dışında sıhhatimize olan öteki bereketleri.
Balığın sıhhate olan bereketleri
– Araştırmalar, antioksidanların egzersizin bedeninize koyduğu iltihabı ve stresin eksilmesine dayanakçı olabileceğini gösteriyor. Eforunuzu tamamen artırabilmek için, yediğiniz balığın yeterince iyi yağ kapsadığından emin olun. Somon, ton balığı, uskumru ve sardalya gibi omega-3 güzergahından zengin balıkları harcayın.
– Balık harcamak çocuk sahibi olma talihinizi arttırabilir! Özellikle omega 3 yağ asitleri açısından çok zengin olan somon balığı bayanların yumurta niteliğini artırıyor.
– Balık tüketimi erkeklerde de sperm niteliğini çoğaldırarak baba olma şansını çoğaldırıyor. Bu tesirini arttırabilmek için yağlı balıklar olan somon, uskumru gibi omega 3 zengini balıkları haftada 2 kere tüketebilirsiniz.
– Haftada 2 kere balık harcayan bireylerin bağışıklık sistemi daha güçlü olur. Mevsimlik balık çinko, iyot ve iyi oranda esansiyal amino asit kapsıyor. Bu özelliği ile grip, nezle, kalp ve diyabet hastalığına tutulma tehlikesini eksiltir.
– Meme kanserinden korunmak için omega 3 zengini yağlı balıkları haftada 2 kere harcayın. Araştırmalar, yeterli ölçüde omega 3 yağ asidi alan bayanların daha az meme kanseri tehlikeyi taşıdığı göstermiştir.
– Omega 3 aynı zamanda göz sıhhatine pozitif tesirde bulunarak göz asaplarının gelişimini sağlar. Araştırmalar, omega 3 yağ asitlerinin göz kuruluğunu eksilttiğini ortaya koymuştur.
– Balık harcayarak tansiyonunuzu düşürebilirsiniz. Somon gibi soğuk su balıkları, yüksek tansiyonu düşürmeye ve kalp krizi tehlikesini eksiltmeye dayanakçı olan Omega-3 yağ asitleri bakımından oldukça zengindir.
– Somon; yağsız protein, omega-3 yağ asitleri ve B vitaminlerinin kaynağıdır. Araştırmalara göre, bir porsiyon somonda sıfır karbonhidrat vardır.
– Omega-3; bunalım semptomlarını eksiltir, kalp hastalığına tutulma tehlikesini düşürür. Beyin sıhhati ve asap sistemi gelişimi için zorunludur. İhtiyarlamaya bağlı negatif farklılıklara, kalp hastalığı tehlikesinde çoğalışa ve bilişsel düşüşe karşı koymaya dayanakçı olur.
– Omega-3 yağlarına bir başka sağlık verimi de eklenebilir: Kolesterolü düşürme. Loma Linda Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, doymuş yağları omega-3 ile değiştirmek somon, sardalya ve ringa balığı iyi kolesterolü % 4 gibi bir oranda artırabilir.
Doc. Dr. Halit Yerebakan
özel içeriğidir.