Bayramı sıhhatli geçirmek için tüyolar
Kuşkusuz bayramlar geniş sofraların beraberinde tüm beğenenlerin bir araya geldiği en kutsal ananelerimizden bkocamandır. Ancak bayramı ve tatil yarıyılını sıhhatli geçirmek için de bilinçli beslenmek son derece ehemmiyetlidir. Aktüel beslenme biliminde ağır bir öğün sonrası kalp krizi tehlikesinin çoğalacağı bilinmektedir. Türkiye İş Bankası iştiraki Bayındır Söğütözü Sağlık Kurumu İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Cem Belirgin, bilinçsiz beslenmenin özellikle kronik hastalıklara sahip ve yüksek tehlike grubunda bulunan bireyler için risk oluşturabileceği mevzusunda ihtarlarda bulundu. Bilhassa kalp damar, diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalarının tehlike altında olduğunu belirtiyor ve beslenme tekliflerini şu biçimde sıralıyor:
Suyu meyveyle tatlandırın
Sıcak havalarda bedenin en ehemmiyetli gereksinimi sudur. Terleme olmasa bile hava sıcaklığı ve nem ile ten ve solunum yoluyla, idrar ve dışkıyla basmakalıptan daha fazla su kaybı oluşur bu kayıp elektrolit kaybıyla beraber tansiyon balanssızlığı, baş sızısı, halsizlik ve bitkinlik yapabilir.
– Banalde bir erişkinin günlük su gereksinimi 1,5-2 litre etrafındayken fazla sıcak havalarda bu ölçü 2-2,5 litreye kadar ulaşabilir.
– Su harcamakta zorlanan bireylerin suyun içerisine limon, tarçın, nane, elma gibi besinleri ilave etmesi su içimini arttırabilmektedir. Şekersiz bitki çayları ve meyve suları, ayran, kefir, soda en doğru tercihlerdir.
Akşam yemeği saatini uzatmayın
Sıcak havalarda fazla yağlı ve şekerli gıdalar yenmemesi, bunun yerine vitamin ve mineral içeriğinden zengin meyve, sebze ve bütün hububatlara dayalı bir beslenme biçimi daha uygun olacaktır. Akşam öğünleri çok geç olmamalı en geç 20.00 – 20.30 ortamında yenmesi gerekmektedir. Ayrıca kremalı, mayonezli besinlerin yanı gizeme tavuk gibi besinler yaz aylarında çabuk bozulabilme tehlikeyi taşıdığından dikkatli harcanmalıdır.
Tatilde ilaç ayarınızı yenileyin
Yaz aylarında terlemeyle tuz kaybı çoğalacağından dolayı, hekiminiz tarafından önerilmedikçe tamamen tuzsuz bir yaşamı seçim etmemeliyiz. Kesin tuzsuz perhizi genelde son yarıyıl kalp ve böbrek yetmezliği olan hastalarda öneriyoruz. Çünkü kanımızdaki tuz oranının düşmesi de ciddi muayenehane neticelere yol açabilir.
– Sıcak havalarla birlikte artan beden ısısı, diyabetik asap zararı oluşmuş olan hastalar, idrar söktürücü ve böbrek üzeinden tesirli tansiyon düşürücü ilaç alanlarda tansiyonun ciddi oranda düşmesine neden olabilir. Bu problem çok sıklıkla seziliyorsa, süre kaybetmeden hekime başvurmalıdır.
– Yaz aylarında kullanılan tansiyon ilaçlarının dozları da sıcaklara göre ayarlanmalı, ilaçların yaz ayarı yapılmalıdır.
Eti kararında harcayın
Kurban Bayramı’nda kırmızı et tüketiminde de çoğalış kollanıyor. Ancak kronik hastalıkları olan şahıslar etleri harcarken dikkatli olması gerekir. Sıhhatli olan kırmızı et, düzgün harcanmadığı gidişatlarda sıhhatinizi negatif etkileyebilir. Kalp damar hastaları ve hastalık tehlikeyi taşıyan bireyler sakatat tüketiminden sakınmalıdır.
– Kırmızı et en nitelikli hayvansal proteinlerin yanı gizeme Tiamin, Riboflavin, Niasin, Biotin, B6, B12, Pantotenik asit, Folik asit gibi B vitaminlerinden zengin olup Demir, Çinko, Manganez için de muhteşem bir besindir. Bunun yanında içinde enerji kaynakları Koenzim q10, karnitin de btemizletmektedir.
– Kardiyovasküler hastalık tehlikesini çoğaldıran doymuş yağ ve kolesterol içerikleri yüksektir. Yağların arınılsa bile kırmızı etin vasati yağ içeriği %20 ortamındadır.
– Baytar doktorlarca hakimiyet edilmeyen ve tıbben uygun şartlarda kesilmeyen kurbanlık hayvanlardan insanlara kist hidatik, toksoplazmozis, şarbon, salmonelloz, parazitoz ve tüberküloz gibi hastalıkların berişme tehlikeyi yüksektir.
Etleri çözdürdükten sonra hemen harcayın
Bayram günü kesilen hayvanın eti en az 24 saat dinlendikten sonra harcanmalıdır. Aksi takdirde mide rahatsızlıkları, kabarıklık, hazımsızlık, sindirim güçlükleri yaratır.
– Etler saklanırken buzdolaplarının buzluk ya da derin dondurucu bvefatlarında saklanmalıdır. Pişirmek için buzluktan çıkarılan etler buzdolabının alt raflarına indirilerek çözdürülmeli çözülme esnasında oluşan suya öteki besinlerin teması yasaklanmalıdır. Ayrıca çözdürülen etler hemen harcanmalı yine dondurulmamalıdır.
Etin yanında limonlu salata
– Etler C vitamini kapsamazlar bu surattan etlerin yanında C vitamininden zengin sebze, salata ve meyve suları harcanarak etin kapsadığı besinlerin özellikle demirin emilim oranı arttırılabilir.
– Kurban eti ile pişirilen yemeklere ilave tereyağı ve kuyruk yağı ilave edilmeden kendi suyunda pişirmek daha uygun olur. Et; bulgur, esmer pirinç, cacık, ayran, yoğurt ile beraber harcanmalıdır.
– Etin sindirimini daha da basitleştirmek için kekik başta olmak üzere muhtelif baharatlardan destek alınabilir.
Sıcak havalarda alınacak temkinler
– Çok zorunlu değilse, 11.00-16.00 arasında caddeye çıkmayın
– Özellikle sıcak günlerde sarih renk, bol, pamuklu giysiler giyin; şemsiye ve şapka kullanın.
– Güneş altında spor yapmayın
– Yeterince su ayran, soda harcayın
– Meyve, sebze, salata yiyin
– Kahve ve çay tüketimini sınırlayın