Bel ağrısının sebepleri nelerdir

Bel ağrısı, cemiyette en sık görülen ve en sık iş eforu kaybına neden olan sağlık meselelerinden biridir. Her iki bireyden biri yaşamında en az bir kere ciddi bel ağrısı hamleyi geçiriyor. Erişkinlerde ani bir zorlanma ile başlayan bel ağrıları sıklıkla birkaç hafta içerisinde kolay rehabilitasyonlarla iyileşiyor ancak yeniden sıklıkla, uygun rehabilitasyon ve önleyici ihtiyatlar alınmazsa yineliyor.
Cemiyette her bel ağrısının sebebinin genellikle fıtık olduğuna dair yanlış bir inanış hâkim. Özel Bayındır Kavaklıdere Sağlık Kurumu Fizik Rehabilitasyon ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mahmut Nafiz Akman, bel ağrılarını, sebeplerini ve tetikleyen etmenleri anlatıyor.
Fıtık harici bir hayli rahatsızlık bel ağrıdene neden olabiliyor
Cemiyette yaygın olan inanışın aksine hakikat bel fıtığı, bel ağrılarının yalnızca minik bir oranını oluşturuyor. Bunların da çok az bir bölümü cerrahi rehabilitasyon gerektiriyor.
Fıtık harici bel ağrısı sebepleri arasında; bele ani yüklenme neticeyi zorlanma, cılız bel-karın adaleleri, obezite, makûs duruş postür, belde kireçlenme, bel kayması, omurilik kanalı daralması, omurganın iltihabi romatizmaları, kemik erimesi, omurlarda çökme kırıkları, bel omurlarının urları, verem/bruelloz gibi enfeksiyonlar ve başta böbrekler olmak üzere iç uzuvlardan kaynaklanan ağrıların yansıması sayabiliriz. Natürel kipsikolojik sebepleri ve ikincil hasılatları da göz arkasını etmemek gerekiyor.
Ani başlayan bel ağrıları sıklıkla ağır bir cismi kaldırma, ters bir hareket yapma, düşme,ani-şiddetli hapşırık gibi bele yüklenme sonrası görülüyor. Bel etrafı adaleler ve bağlarda ani gerilme ve mikroskopik seviyede kopmaların olduğu bu gidişatta ağrı yalnızca bele vuruyor veya hafifçe kalçalar üzerine dağılıyor. Belden başlayıp kalçadan bacağın arda ve ayağa dek uzanan ağrılarda ise bel fıtığına bağlı asap kökü baskısı olduğu düşünülmeli. Birliktesi anlaşma, kuvvet kaybı, öksürme-ıkınmayla ağrı çoğalışı varsa bu tanıyı destekliyor. Geceleri artan ağrılar varlığında ise öncelikle kemik urlarından kuşku edilmeli. Ateş, bol gece terlemesi, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı gibi bulgular daha çok Tuberküloz ve Bruselloz gibi enfeksiyonların varlığına işaret ediyor. İstirahat sonrası ve sabahları artan ağrı ve hareket güçlüğü ise başta ankilozan spondilit olmak üzere omurganın iltihabi romatizmalarını akla getiriyor.
Bel ağrılarını tetikleyen etkenler
Mekanik iltihabi veya tümöral kaynaklı olmayan bel ağrısı doğrultusundan bazı şahıslar daha fazla tehlike taşıyor. Bu bireyleri; iş gereği ağır kaldıranlar ya da hareketsiz iş ve yaşam kumpası olanlar, uzun süreli taşıt kullananlar, fazla kilolular, cılız bel ve karın adaleleri olanlar, uygun olmayan yatakta uyuyanlar, hamileler, bunalım ya da yoğun stres yaşayanlar olarak sıralayabiliriz.