Burun tıkanıklığına son

29.04.2022
650
Burun tıkanıklığına son

Cemiyetimizde çok yaygın görülen ama en çok önemsememe edilen meselelerden biri, burun tıkanıklığı. Özellikle grip, nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonları geçici burun tıkanıklığına neden olabilirken, pek çok şahısta ise burun tıkanıklığı kalıcı bir mesele olarak karşımıza çıkıyor. Acıbadem Kozyatağı Sağlık Kurumu Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Erdem Kılavuz, kalıcı burun tıkanıklıklarının en sık deviasyon denilen burun orta ufalamasındaki kıkırdak ve kemik çarpıklığından kaynaklandığını belirterek, öteki sebepleri kronik sinüzit, alerjik rinit burun cerahati, burun içinde alerji kaynaklı oluşan etler polip ve burun eti konka gelişmeleri olarak sıralıyor.

Bitkinlik

Yeterince iyi soluk alamamak iskelet adalelerini de etkilendiğinden şahsın günlük performansını ve fiziksel kapasitesini eksiltiyor. Bu vaziyetin merdiven çıkmaktan, spora, iş ve mektep performansından cinsel hayata kadar negatif tesirleri besbelli bir biçimde ortaya çıkıyor; üstelik şahıs kendinde gün boyu sebebini bütün öğrenemediği bir bitkinlik seziyor.

Surata ve göze vuran ağrı

Burunda hava akışını bozan deviasyon ve konka gibi nedenler sinüslerin havalanmasını manilerken bu da uzun vadede kronik sinüzit gibi iltihabi gidişatlara yol açabiliyor. Kronik sinüzit geniz akıntısı, surata ve gözlere vuran ağrıyla izliyor ve rehabilitasyon edilmediği takdirde daha ileri sağlık problemleri yaratabiliyor.

Uyuklama hissi

Burun tıkanıklığının yol açtığı horlama ve uyku apnesi, şahsın sosyal ve aile hayatını etkileyebiliyor, ileri vaziyetlerde dolaşım ve solunum sistemlerinde kalıcı problemlere yol açabiliyor. Ayrıca gün içinde uyuklama gibi gidişatlara yol açarak taşıt kullanımı ya da dikkat isteyen işlerde çalışanlarda etraf sıhhatini ve iş performansını da negatif etkileyebiliyor.

Kalp hastalıkları

Burun tıkanıklığının yarattığı hava akışındaki direnç akciğer damarlarına ekstra yük bindirdiğinden kalbin akciğere kan pompalayan odacığı ekstra çalışmak zorunda kalıyor. Bu vaziyet uzun müddet devam ettiğinde ise kalbin işleyişini ve kan tazyiki balansını bozabileceğinden kalp sıhhati üzerinde ehemmiyetli negatif tesirlere yol açabiliyor.

Astım

KBB Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Erdem Kılavuz “Burundaki deviasyon gibi yapısal problemler birebir alerji nedeni değildir. Alerjiler bedende hücre ve moleküler seviyede oluşan fazla duyarlılık tepkinleridir, ancak burundaki yapısal problemler alerji rehabilitasyonunun aktif bir biçimde yapılmasını yasaklayabilir. Ayrıca alerjik gidişatlar alt solunum yollarını da etkileyerek astım gibi akciğer problemlerine de yol açabilirler” diyor.

Koku ve tat alma

Deviasyon burun orta ufalamasında kıkırdak ve kemik çarpıklığı, konka burun eti gelişmesi ya da polip burunda alerji kaynaklı oluşan et gibi gidişatlar koku duyusunu negatif olarak etkiliyor. Koku ve tat duyusunda eksilme hayat niteliğini anlamlı olarak düşürürken, aynı zamanda bedeni risklere sarih hale getiriyor.

Gıcık biçiminde öksürük

Burun tıkanıklığına yol açan nedenler, özellikle kronik sinüzit, kesintisiz geniz akıntısına yol açabilirken, geniz akıntısı kesintisiz boğaz arınma ve gıcık biçiminde öksürüğe yol açabileceği gibi aynı zamanda özellikle sabahları daha fazla sezilen ağız kokusuna yol açabiliyor. Sigara ve tütün mahsulleri kullanımı da geniz akıntısını daha da artırabiliyor.

Diş çürükleri ve diş eti cerahati

Burun tıkanıklığı neticeyi kesintisiz ağız solunumu yapılması boğaz sıhhatiyle birlikte ağız sıhhatini de etkiliyor. Kesintisiz ağız kuruluğu, ağız ve dişleri gözeten tükürük salgısının eksilmesi veya yetmemesi, diş çürüklerine ve diş eti cerahatlerine yol açabiliyor. Rehabilitasyon edilmeyen diş çürükleri kalbe kadar uzanan çok ciddi sağlık problemlerine zemin hazırlayabiliyor.

Boğaz enfeksiyonları

Burun yoluyla aldığımız hava burun içinde ısıtılıp ıslatılıyor, filtre edilerek mikroplardan temizletiliyor. Arınılan ıslatılan ve ısıtılan bu hava evvel boğaza sonra akciğerlere aktarılıyor. Burun tıkanıklığı gidişatında ağız solunumu yapıldığında ise bu harekâtlardan geçmeyen hava doğrudan boğaza ve akciğerlere yönlendirildiğinden özellikle kronik farenjit ve bademcik cerahati gibi boğazın iltihabi vaziyetlerine yol açabiliyor.

Duyma kaybı

KBB Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Erdem Kılavuz ”Burun yoluyla aldığımız hava burnun arka kısmında bulunan östaki borusu yoluyla orta kulak boşluğunu da havalandırmaktadır. Kulak sıhhati için kulakların da “soluk alması” çok ehemmiyetlidir. Tıkanan burun tarafındaki kulak, enfeksiyonlardan daha sık etkilenir, uçuş ve dalış gibi tazyik farklılıklarında tıkanmalar yaşayabilir. Tıkanıklığın rehabilitasyon edilmediği ve uzun sürdüğü vaziyetlerde orta kulakta akışkan birikmesi ve kulak çeperinde çökme gibi gidişatlara ikincil olarak duyma kayıpları büyüyebilir. Bu vaziyet uzadığında ise kronik orta kulak cerahatine yol açarak kulak operasyonu da gerektirebilir” diyor.

YAZAR BİLGİSİ