Çiftler için doğru irtibatın altın kaideleri

Çiftlerin ilişkilerinde bağlantı problemi yaşamamaları ve kendilerini olası olan en doğru biçimde ifade edebilmeleri için, öncelikle doğru ifadeler kurmaya ve doğru zamanda bağlantı kurmaya özen göstermeleri gerekiyor.
Çiftler çoğu zaman iyi uyuşmalarına ve pek çok ortak noktada buluşabiliyor olmalarına karşın, mevzubahisi kriterlere dikkat etmediklerinde ilişkilerinde bağlantı açısından çıkmaza girebiliyor. Psikiyatrist Dr. İnci Vural, mevzuyla alakalı görüşlerini paylaşıyor.
Doğru irtibatın olmazsa olmazı; doğru konuşma
“İlişkinizde evvel konuşmayı bilin.” demek çok kolay gibi görünse de, konuşmanın başka bir deyişle kendimizi ifade faktörün çok da kolay olmadığı söylenebilir. Kendimizi anlatmaya çalışırken mevzunun parçaladığını, uzadığını, emelinden değişik yerlere gittiğini ve sualin konuşmaya çalışırken daha da geliştiğini fark etmek hepimizin başına gelmiştir. Bu gibi bağlantı meselelerini çözebilmek için, doğru zamana dikkat etmek büyük ehemmiyet taşır.
Doğru zaman, çiftlerin iletişimini kuvvetlendiriyor
Çiftlerin terapi müracaatları sırasında en çok yakındıkları mevzu, “Onunla konuşmak istiyorum, ama o anda benimle bağlantı kurmuyor.” olarak öne çıkıyor. Gergin ve zahmetli olunan bir zamanda partner ile konuşmaya çalışmak, her iki tarafında daha sıkıntılı ve zahmetli olmasına neden olacaktır. Bu gibi vaziyetlerde beraber karar almak ehemmiyetlidir. Kesinlikle konuşulması gereken, irtibatta mesele oluşturan vaziyetleri konuşmak için o anı değil; daha evvelden aldığınız bir kararla ne zaman sualin konuşulacağı beraber tanımlanmalıdır. Unutulmamalıdır ki, kimse hiddetli ve gergin olduğunda hoş şeyler paylaşamaz ve mesele çözemez.
Konuşmayı olası olduğunca kısa tutun
Bireyler partnerlerinin suallerine seri yanıt vermek yerine, karşısındakinin ne söylediğini kavradığını ve yanıtlardan tatmin olunduğunun gözleriyle belirli etmelidir. Konuşma olası olduğunca kısa yakalanmalıdır. Bu gidişat, az kelime ile konuşulması anlamına gelmez. Ancak tümceleri uzatmak, mevzunun ufalamasına ve detaya girilerek karşımızdakinin “Yeniden herşey karışacak ve ben haklılığımı nasıl olsa anlatamayacağım.” fikriye kapılarak, konuşmadan uzaklaşmasına neden olacaktır. Siz de çok mücadele gösterip, her şeyi detaylı anlattığınızı düşünürken, çok ciddi bir kusur yapmış olacaksınız. Bu sebeple, bu gibi tavırlardan sakınılmalı ve konuşma kısa yakalanmalıdır.
Anlattıklarınızın mesullüğünü üstlenin
Çiftler arasında, hadisenin ve şahsın kendini anlatması esnasında “Zati bu vaziyeti dostum da onaylamıyor, annem de benim haklı olduğumu söyledi.” gibi çift dışındaki insanların yorumlarını ilişkiye dâhil etmek, karşınızdaki şahsın konuşanı hiç dinlememesine ve konuşmadan uzaklaşmasına neden olacaktır. Çiftler arası irtibatta, yalnızca iki şahsın karşılıklı konuştuğu bir diyalog etrafı kurulmalıdır. İlişki kurmak, bağlantı içinde olmak ve ilişkiyi doğru bir biçimde devam ettirmek emek ister. İyi bir ilişki ancak bu emekle olası olabilir.