Çocuğunuz sizi dinlemiyor mu
Orta kulakta akışkan birikmesi neticeyi duyma kaybı büyüyebilir. Ağrı ve acı olması da koşul değildir. Çocuğunuzun sizi dinlemediğinden şüpheleniyorsanız hiç vakit kaybetmeden bir uzmana müracaat etin!
Düdüklü tencereye eş
Medical Park Bahçelievler Sağlık Kurumu Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Denizhan Dizdar, “Kulak ile burun arasında anatomik olarak yakın bir ilişki vardır. Kapalı bir kutu olan kulağın tazyikinin tertip edilmesini burun ile arasındaki iletişimi yapan östaki tüpü dediğimiz yapı sağlar. Bu sistem vahşice ‘düdüklü tencere’ye benzetilebilir; düdüklü tencerenin içindeki tazyiki boşaltacak supap ise burnun arka kısmında bulunan östaki tüpüdür. Bu bölge, burnun tıkandığı hastalıklarda veya bütün östaki tüpüne komşu olan geniz eti, adenoid denilen yapının gelişmesi neticeyi tıkanabilir. Bu olayın neticesinde orta kulak içerideki tazyiki dengeleyemeyecektir. Bu da orta kulakta mukoza farklıları neticeyi akışkan yaradılışına, kulağın içinin dolmasına ve kemikçiklerin hareketlerinin eksilerek duyma azlığına neden olacaktır.”
İrtibatı bozarak otizm eşi meselelere yol açar
Bir yetişkinde bu çok büyük bir problem olmayabilir, belirli bir müddet sonra geçecektir. Ancak etrafıyla etkileşimi yeni bildiği yarıyılda, yüzde 100 dinlemesi gereken bir çocuk için bu gidişat bilme, konuşma, irtibat problemlerine kadar gidebilir. Hatta uzun müddet fark edilmeyen orta kulak problemlerinin çocuğun insanlarla irtibatını bozarak otizm eşi gidişatlara dahi neden olabiliyor.
Takribî 30 dakika süren bir operasyonla akışkan boşaltılır
Orta kulakta akışkan birikimi, seröz otit veya suskun kulak cerahati denilen gidişatın tanısı; muayene ve orta kulak tazyikini ölçen çok kolay bir test olan timpanogram ile konulabiliyor. Böyle bir vaziyetle karşılaşıldığında öncelik burnu ve östakiyi kalemtıraş rehabilitasyonlardır. Bu stil çocuklar yakın takip edilmelidirler. Seröz otitli çocukların yarıya yakını rehabilitasyon ile düzelmektedir. Seröz otit tanısı alan bir çocuk, gerekirse takribî 2-3 ay takip edilebilir ancak bu zamanda hali hazırda bir düzelme olmuyorsa kesinlikle müdahale edilmelidir. Bu müdahale anestezi altında kulak çeperinin mikroskop ile muayenesi, aynı esnada milimetrik bir çizik yapılarak akışkanın boşaltılması ve sarih kalmasını sağlamak için mikroskopik bir tüp takılması olacaktır. Bu stil müdahale gerektiren her çocukta kesinlikle geniz bölgesi de hakimiyet edilip östaki tüpünün ağzını açmak için geniz etinin arınılması gerekecektir. Takribî 30 dakikalık bu müdahalenin neticesinde genellikle duyma süratli biçimde düzelir ve çocuğun etraf ile ilişkisi, etkileşimi olması gereken gidişata kazanç.
Tepki vermiyorsa dikkat!
Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Denizhan Dizdar, “Netice olarak özellikle 4-10 yaş arası çocuklarda suallere yanıt vermeme, kaygısızlık, ders galibiyetinde düşüş, tepkisizlik gibi gidişatlarda kesinlikle bir kulak muayenesi yapılmalı, kolay bir müdahale ile çözülebilecek bu mesele gözden kaçırılmamalıdır” diyor.