Çocuklara 0-1 yaş arası bal yedirmeyin

06.12.2021
556
Çocuklara 0-1 yaş arası bal yedirmeyin

Bebeklerin fiziksel gelişiminde anne sütü çok ehemmiyetli. Özellikle ilk 6 ay sürekli anne sütü ile beslenen bebekler 6. ayın sonunda ek gıdalara lüzum dinler. Fiziksel gelişimlerine katkıda bulunmak için çoğu anne öğrenmeden ek yiyeceklerde tehlike etkeni oluşturabilecek mahsuller de kullanabilmektedir. Bu mahsuller nelerdir? Ne zaman ve nasıl harcanmalıdır?

Acıbadem Ankara Sağlık Kurumu Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynep Gül Hallaçoğlu ek besinler ile alakalı yanlış öğrenilenleri anlattı. Ek yiyeceklere geçişlerin kademeli bir biçimde olması gerektiğini vurgulayan Hallaçoğlu, bala bir yaşından evvel başlanmaması gerektiğinin özellikle altını çizdi.

Arıların vazgeçtiği bakteri bebeklerde zehirlenmeye yol açabilir

Arılar bal yaparken ismi kolostridyum botalium denilen bakteriyi üreten viraneleri bala vazgeçmektedir. Bu bakteri bebeklerde botulizm denilen zehirlenmelere yol açabilmektedir. Bu zehirlenme bebeğin asap sistemini etkilemekte hatta ender olarak görülse de vefatla sonuçlanabilmektedir. Yetişkinlerin sindirim sisteminde zehri önleyen ve bakterilerin artmasını yasaklayan faydalı yıkıntılar mevcuttur. Bebeklerin sindirim sisteminde bu hücreler büyümediği için bakterilere karşı bağışıklıkları yoktur.

Botulizm bulguları nelerdir

Bebeğe bal verdikten sonra; düzelmeyen kabızlık, kol-bacak ya da boyun adalelerinde gevşeklik, cansız ve zayıf ağlama, emme ve beslenmede eksilme, kesintisiz olarak halsizlik, solunum kasveti- hırıltı gibi bulgulara tesadüfüldüğünde kesinlikle hekiminize müracaat etmeniz gerekmektedir. Besin zehirlenmeleri iyi pişmemiş değişik yiyeceklerde de görülebilmektedir. Bebeklere iyi pişmemiş rastgele bir besin verilmemelidir.

Bebeklerin bağışıklık sistemleri yetişkinlere göre daha az gelişmiş olduğu ve bağırsak olgunlaşmadığı için 6 aya kadar alerjen maddelerin bağırsaklardan emilerek kana karışma ihtimali bulunur. 6 aydan evvel verilen bal,çilek,kivi,yumurta beyazı, çikolata, kakao gibi alerjen besin ve maddeler fazla duyarlılığı tetikleyip ileri yaşlarda bu gıdalara karşı alerji ve astım gibi hastalıklara zemin hazırlayabilir.

YAZAR BİLGİSİ