Çocuklarda düz tabanlık teşhisi

07.03.2022
569
Çocuklarda düz tabanlık teşhisi

Klasik ayak tabanı kavisli bir yapıya sahiptir, düztabanlıkta ise ayak içi kavisinin olmayışı sebebiyle ayağın yerle olan teması çoğalır. Bu gidişat zaman içinde ağrı ve ivedi yorulma gibi neticeleri birliktesi getirebilir. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet İŞYAR, düztabanlığın anne-babaları en çok kaygı veren ortopedik rahatsızlıklardan biri olduğunu belirtiyor. “Üç-dört yaşına kadar bebeğin ayağında bir yağ katmanı vardır. Bu katmanın tabandaki çukuru doldurması sebebiyle anne-babalar çocuklarında düz tabanlık olduğunu düşünebiliyor, ancak kaygılanmadan 4 yaşına kadar beklemek gerekiyor.” diyen Doç. Dr. Mehmet İŞYAR, çocuğun adaleleri kuvvetlendikçe bu gidişatın kendiliğinden ortadan kalkabileceğini belirtiyor.

Düz tabanlığın “Elastik düz tabanlık” ve “sert düz tabanlık” olarak ikiye ayırıldığını belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Selami ÇAKMAK, “Çocuklarda 7 yaşına kadar elastik düz tabanlık ile sıkça karşılaşabiliyoruz ve bunu bir hastalık olarak adlandırmıyoruz” diyerek zaman içinde ayak içindeki kavisin oluşabileceğini söylüyor.

Kunduranın şık değil, rahat olması ehemmiyetli

Kunduranın şık olmasından çok rahat olmasına özen göstermek gerektiğini belirten Doç. Dr. Mehmet İŞYAR, ilk adım kundurası seçecek ailelere şu tekliflerde bulunuyor: “İlk adım kundurası sert olmamalı, elastik olmalı. Çocuğun parmak hareketlerine, eğilip kalkma
sırasındaki esnemelerine izin verebilen bir pabuç seçim edilmeli.”

Çocuğunuzu üryan ayakla yürütün

Çocuğunda düz tabanlık olduğunu düşünen ailelere “Çocuğunuzu üryan ayakla yürütün. Kum, halı gibi tabanlarla temas etmesini sağlayın. Sert kunduralardan uzak durun tekliflerinde bulunan Doç. Dr. Selami ÇAKMAK, Şayet çocuk kiloluysa kilo verme çok ehemmiyetlidir zira ayak üstüne binen yük ne kadar çoksa o ayak o kadar düzleşir” ihtarını da yapıyor.

YAZAR BİLGİSİ