Çocuklarda geniz eti ve rehabilitasyonu hakkında bilinmezler

10.11.2021
465
Çocuklarda geniz eti ve rehabilitasyonu hakkında bilinmezler

Çocuklarda geniz eti gelişmesi, uyku niteliğini bozarak sıhhatli gelişimi negatif doğrultuda etkiliyor. Gece horlama, yatakta sık yer değiştirme, gece terlemesi ve diş gıcırdatma gibi şikayetlere neden olan geniz eti gelişmesi, bir hayli hastalığı da birliktesi getirebiliyor.

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Hasan Yılmaz, çocuklarda geniz eti gelişmesi ve rehabilitasyonu hakkında bilgi verdi.

Gelişen bademcik ve geniz eti kalp sıhhatini etkileyebilir

Geniz eti, burnun gerisinde yer alır ve bademciklere eş biçimde vazife yapar. Mikroplar geniz eti ve bademciklere yerleşip, kronikleşerek ilaçla rehabilitasyon edilemez hale geldiğinde bedene hasar vermeye başlar. Kalp, böbrek ve eklem sıhhatini negatif doğrultuda etkileyebilmekte; romatoid artrit ve nefrit gibi romatizmal hastalıklara neden olabilmektedir. Çocuklarda ayrıca baş sızısı, yutkunma ve kulak rahatsızlıklarına da yol açabilmektedir.

Bademcik gelişmeleri 1-2 yaş sonrası görülüyor

Doğum sonrası anneden bebeğe geçen bağışıklık salgıları sayesinde bebeğin bağışıklık sisteminin fazla çalışmasına gerek yoktur. Ayrıca bebeklik yarıyılında geniz eti ve bademcikler de ufak olmaktadır. Ancak 1-2 yaş ve sonrasında bakteriler, mikroplar, alerjenler, kimyeviler ve değişik yabancı maddelerle tanışan çocuğun bağışıklık sistemi de çalışmaya başlar. Enfeksiyonların, geniz eti ve bademcik gelişmelerinin en sık karşılaşıldığı yarıyıl ise 3- 9 yaş arasıdır.

Çocuklarda karakter farklılıklarına neden olabilir

Çocukların gelişiminde nitelikli bir uykunun ehemmiyeti büyüktür. Geniz eti gelişmesi olan çocuklarda ise burun tıkanıklığı, horlama, soluk almada ve uykuya dalmada güçlük görülebilir. Uyku niteliği iyi olmayan, gece rahat yatamayan çocuk, bitkin sezer ve günlük hayatında güçlükler yaşayabilir.

Geniz eti gelişmesinin değişik negatif tesirleri ise şu biçimde sıralanabilir:

– Saldırganlık ve tedirginlik gibi karakter başkalaşımları

– Diş yapısında bozukluklar

– Sık yineleyen diş çürükleri

– Yüzde biçim bozuklukları

Operasyon yalnızca 10-20 dakika sürüyor

Üst solunum yolu bademcik ve geniz eti büyüklüğüne bağlı olarak tıkanan, bademcik çevresinde çıban olan, makûs mizaçlı ur kuşkusu bulunan, çene yapısı bozulan ve sık tekerrür eden bademcik enfeksiyonları olan çocuklar operasyon edilmelidir. Geniz eti operasyonu, doğru tanı konulan her yaşta çocuğa yapılabilen cerrahi bir operasyondur. Hasta, 10- 20 dakika arasında süren bir operasyonun ardından aynı gün içerisinde taburcu edilebilmekte ve günlük hayatına dönebilmektedir. Operasyon sonrası çocuğun beslenmesine dikkat edilmelidir. Çok katı gıdaların alınmaması, akışkan ve yarı akışkan ağırlıklı beslenmeye dikkat edilmesi yeterlidir. Çocuklar geniz eti harekâtından sonra hastalıklara daha az tutulmakta ve hayatlarını daha sıhhatli bir biçimde sürdürmektedir.

YAZAR BİLGİSİ