Çocuklarda kabızlık obeziteye yol açabilir

Kabızlığın her yaşta görüldüğünü vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ela Tahmaz Gündoğdu “Süt çocuklarında başka bir deyişle anne sütü veya mama ile beslenenlerde ise kabızlığın nedeni daha çok inek sütü alerjisidir. Özellikle mama ilave edildikten sonra başlayan sert ve güç kaka yapma inek sütü alerjisinin habercisidir. Bu vaziyet makatta çatlağa da neden olduysa bebek daha da çok zorlanır ve kaka yapmak istemez ve iş kısır bir döngüye girer” açıklamasında bulundu.
Anne sütü kabızlığı önlüyor
Bebeğe en uygun mamanın verilmesi gerektiğini belirten ve rutin mamalarla kabızlık meseleyi yaşanıyorsa, hekimiyle konuşarak proteini yarı hidrolize veya bütün hidrolize bir mamaya geçilebileceğini vurgulayan Dr. Ela Tahmaz Gündoğdu “Süt çocukluğu yarıyılında kabızlığın en sık nedeni inek sütü alerjisidir. Mama ile beslenen çocuklarda daha sık olmakla birlikte anne sütü ile beslenenlerde de inek sütü alerjisi görüyoruz. Şayet ek gıdaya başlanmış bebek ise kayısı, siyah erik ve mevsimine göre zeytinyağlı sebze harcanabilir. Bamya kabızlığı çözmede oldukça ehemmiyetlidir. 6-9 ay arasında brokoli, kabak, kereviz, bezelye 9-10 aydan sonra ise baklagillerden fasulye nohut ve mercimek harcanabilir” biçiminde konuştu.
Kabızlığın çocuklar üzerindeki tesiri
Bol hareket faktörün ve su harcamanın kabızlığı önlediğini söyleyen Dr. Ela Tahmaz Gündoğdu “Makatta çatlak yaparsa çocuk canı acıdığından hiç kaka yapmak istemez ve bu da dışkı retansiyonuna birikmesine neden olabilir. Bağırsak boşalması iyi olmadığından karında kabarıklık, gaz çıkarma ve karın sızısına, ileri yarıyılda da obeziteye neden olabilir. Ya da minik çocuklarda yemeği yalanlamaya neden olabilir” ifadelerini kullandı.