Çocukların bağışıklık sistemini kuvvetlendiren teklifler
Hastalıklara karşı bedeni gözeten bağışıklık sisteminin sağlam olmaması, özellikle çocuklarda sık tekrarlayan enfeksiyonlara neden olabiliyor. Klasik doğum, anne sütüyle beslenme, ek gıdalara zamanında başlanması, aşıların doğru yapılması ve çocuğun fazla gözetmeci bir yaklaşımdan uzak geliştirilmesiyle sağlam bir bağışıklığın esasları atılmış oluyor. Memorial Ankara Sağlık Kurumu Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Memnune Aladağ, çocukların bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için anne babalara ehemmiyetli tekliflerde bulundu.
Çocuğun ilk koruma kalkanı anne sütü
Doğum evvelinde anne karnındaki bebeğe hastalıklardan gözetici antikorlar geçmektedir. Anne sütü, antikorlar ve bağışıklık destekleyici maddeler açısından oldukça zengindir. Özellikle “kolostrum” ismi verilen ilk süt, bol ölçüde bağışıklığı destekleyici madde kapsar. Bebeğe doğar doğmaz verildiğinde ve anne sütünün devamı sağlandığında sağlam bir bağışıklık sisteminin esasları atılmış olur. Bebeğin doğumdan sonra ilk yarım saat içinde emzirilmesi, ilk 6 ay yalnızca anne sütü ile beslenmesi, ek gıdalara geçişin zamanında yapılması, balanslı beslenilmesi, anne sütü ile beslemeye 2 yaşına kadar devam edilmesi güçlü bir bağışıklık sisteminin oluşması açısından ehemmiyetlidir. Bunun yanı gizeme aşıların zamanında ve bütün olarak uygulanması bağışıklık sistemini daha güçlü kılar.
Bu ihtiyatlarla çocuklarınızı hastalıktan gözetin
– Çocuklar için yaşlarına uygun kaloriyi sağlayan ve 5-6 öğünden oluşan balanslı beslenme programı uygulanması bağışıklık sistemini pozitif istikamette tesirler. Çocuğun beslenmesinde karbonhidrat, protein, yağlar, vitamin, mineral ve eser elementlerin hepsi balanslı bir biçimde yer almalıdır.
– Sebze ve meyveler, kapsadıkları vitaminler yolu ile bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Bunların mevsiminde ve çoğunlukla ham olarak harcanması zorunludur. Soğan ve sarımsağın bağışıklığı kuvvetlendirici ve antimikrobiyal tesirlerinin olduğu öğrenilmektedir. Sarı ve koyu yeşil yapraklı sebze ve meyveler A vitamini açısından, narenciyeyse C vitamini doğrultusundan zengindir. Özellikle soğuk havalarda günde 2 mandalina veya bir portakalla günlük C vitamini lüzumu karşılanır. E vitamini kuru yemiş, zeytin, zeytinyağı ve bazı yeşil sebzelerde bulunur. D vitamini de korunma için zorunludur, güneş suratını gösterdiğinde çocukların güneşte oynamaları sağlanmalıdır.
– Selenyum ehemmiyetli bir antioksidan ve eser elementtir ve kumpaslı alımına özen gösterilmelidir. Karides, mantar, dana ve kuzu ciğeri, somon ve ton balığında bulunur.
– Demir yetersizliği, bağışıklık sistemini negatif etkileyen bir problemdir. Demir; kırmızı et, yumurta, pekmez, kuru üzüm, bakliyat ve bazı yeşil sebzelerde bulunur. Hayvansal yiyeceklerden demir emilimi daha fazla olduğundan kırmızı et haftada en az bir kere harcanmalıdır.
– Yoğurt, ayran, kefir gibi mayalı mahsuller kapsadıkları probiyotikler ile çocukların bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Bu mahsuller çocukların günlük beslenme programlarında kesinlikle yer almalıdır.
– Çocukların balanslı ve yeterli beslenmesi, bağışıklık sistemini destekleyici olarak üretilen ilaçlardan çok daha ehemmiyetlidir. Bu ilaçların yan tesirleri, aktif ölçüleri henüz bütün olarak öğrenilmemektedir.