Diyabet bulguları ve korunma yolları

21.04.2022
314
Diyabet bulguları ve korunma yolları

Gün içerisinde fazla susama, sık tuvalete gitme ve sebebi bilinmez halsizlik gibi bulgularla ortaya çıkan diyabet başka bir deyişle şeker hastalığı, pek çok tehlike etmeni sebebiyle büyüyebiliyor. Kan şekerinin kumpaslı hakimiyet edilmesi ve doğru rehabilitasyon tasarılamasıyla yüksek tansiyondan, böbrek yetmezliğine, görme kaybından kansere kadar bir hayli ciddi rahatsızlıktan korunmak olası olabiliyor. Memorial Antalya Sağlık Kurumu Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Gökhan Yazıcıoğlu, diyabet hakkında bilgi verdi.

Kumpaslı olarak şeker kıymetinizi ölçtürün

Diyabet 3 değişik safhadan oluşmaktadır. Başlangıç aşamasında müdahale edilmediğinde pre-diyabet başka bir deyişle diyabet evveli ve diyabet yarıyılları oluşmaktadır. Kumpaslı kan şekeri ölçümleriyle hastalığın insülin mukavemeti yüksekliği aşamasında fark edilmesi ve erken rehabilitasyona başlanması ehemmiyetlidir. Sinsi bir hastalık olan şeker yüksekliğine bağlı damar zararları ve asap zararları oluşur; ileri yarıyıllarda diyalize kadar giden böbrek eksiklikleri; âmâlığa gidebilen göz ve ağ tabaka problemleri, dolaşım bozukluğuna bağlı ayakta iyileşmeyen yaralar, ayak kesilmelerine kadar giden ciddi enfeksiyonlar, kalp damarlarında yağlanma, damar tıkanıklıkları ve damar yapısında görülen kalp hastalıkları görülür.

Obezite diyabete yol açıyor

Sinsi bir hastalık olarak izleyen diyabette, tehlike etmenlerini öğrenmek büyük ehemmiyet taşımaktadır. Ailede diyabet hastalığı olması, hipertansiyon, kalp hastalığı ve kolesterol problemi olan şahıslar tehlike grubundadır. Cemiyette yaygın olarak görülen, hatta çocukluk çağında ortaya çıkan, Tip 2 diyabete neden olan etmenlerin en başında ise obezite gelmektedir. Obezite bedende fazla yağ depolanmasının neticeyi ortaya çıkar. Bu yağ ambarından salgılanan hormonlar damar sertliğine, kilo aşırılığına ve diyabete giden yolun esaslarını atar.

Bu bulgulara dikkat edin

– Susama hissi ve akışkan alımındaki fazla çoğalış
– Çok ve sık idrara çıkma
– Bitkinlik ve halsizlik
– Sık ve fazla acıkma
– İstem dışı kilo kaybetme
– Flu görme
– Ayaklarda hissizlik veya anlaşma, karıncalanma

Erken tanı için süre kaybetmeyin

Tehlike etkenlerine sahip şahıslar öncelikle endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanına müracaat etmelidir. Tansiyon, şeker, insülin mukavemeti, kolesterol, tiroid hormonlarının ve böbrek üstü bezleri, karaciğer yağlanması olup olmadığı hakimiyet edilmelidir. Bu testlerden şeker yükleme testi bireyin pre-diyabetik olup olmadığını; şayet pre-diyabet varsa diyabete ne kadar yakın olduğunu göstermektedir.

Kumpaslı egzersiz koşul

Pre-diyabet yarıyılında diyabeti önleyici ilaçlar kullanmak gerekebilmektedir. Fakat ilaç kullanmadan evvel hastaların beslenmelerini düzenlemeleri ve bir egzersiz programına başlamaları önerilmektedir. Şayet doğru beslenme, kumpaslı yapılacak bir egzersiz programını da kapsayacak biçimde hastalar yaşam stillerini kökten değiştirebilirse, ilaç kullanımına lüzum kalmayabilir. Egzersiz, diyabet hastalarında sıklıkla etkilenebilen bacak ve kollarda dolaşımı iyileştirirken, kolesterol tazyikini de düşürmektedir.

YAZAR BİLGİSİ