Dizlerimiz neden kireçlenir

28.03.2022
554
Dizlerimiz neden kireçlenir

Baharın gelişi yağmurdan emin olur. Yağmurlu havadaki nem balansı da değiştiği için özellikle kireçlenmeye osteoartroz bağlı büyüyen diz ağrıları da arkasıydı. Peki neden dizde daha fazla kireçlenme görülür? Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, kireçlenmenin teşhis ve rehabilitasyon usulleri hakkında bilgi verdi.

Dünyanın yükünü omuzlar değil dizler taşır

“Dünyanın yükü her ne kadar omuzlarda diye bilinse de tıbbı açıdan bu yükü dizler taşır reelinde. Bedenin tam ağırlığını taşıyan diz eklemi üç kemik, bir hayli bağ ve içi su dolu keseciklere ev sahipliği yapar. Bu sebeplerledir ki kireçlenmeye en çok maruz kalan eklemdir.

Millet arasında yanlış öğreniliyor

Kireçlenme millet arasında yanlış öğrenilen bir kavramdır. İki kemik yüzeyi arasında doku birikmesi değil doku kaybıdır kireçlenme. Kaybolan doku ise kıkırdaktır. Kilo alımı, eklem hastalıkları, ailede kireçlenme hikayesi, adale cılızlığı ve ilerleyen yaşa bağlı olarak kıkırdak kaybı ile başlar ve kemik dokular birbirine sürttükçe ağrı oluşur. Ağrı hareketle çoğalır, dinlenince geçer. Eklem merdiven inip-çıkma, oturup kalkma yürümeyle beraber yük taşıdıkça ağrı oluşturur. Eklemden kütürtü biçiminde sesler kazanç, hareket kısıtlılığı olur. Diz çevresinde şişlik ödem ve kızarıklık oluşur.

Tek rehabilitasyon usulü ilaç değil

Kireçlenme rehabilitasyonunda tek usulün ilaç rehabilitasyonu olduğu da yanlış öğrenilen hakikatlerden biri. Rehabilitasyonda en ehemmiyetli kriter kireçlenmenin etkin ve pasif olduğu yarıyıllarda aynı rehabilitasyonları uygulamamak. Ağrının ve yangının etkin olduğu yarıyılda ağrı hududunda hareket yapmak ve dinlenme ehemmiyetlidir. 20’şer dakikalık buz uygulaması da iyi bir ağrı kesici usuldür. Şişlik ve dizdeki yükü rahatlatmak için kinesio bant uygulaması yapılabilir.

Kireçlenmeye karşı manuel terapi

Ağrı yavaş yavaş eksilmeye başladığında yangı rahatladığında pasif yarıyıla geçiliyor demektir. Bu yarıyılda manuel terapi uygulamaları ile diz çevresi dokulara gevşeme çalışmaları tesirli olmaktadır. Bununla beraber buz uygulamasına devam edilmeli ve özellikle hareketsizliğe bağlı çok süratli zayıflayan uyluk adalesine quadriceps hastanın ağrısını artırmadan güçlendirme programına geçilmelidir. Hafif yürüyüş programa dahil edilebilir.”

YAZAR BİLGİSİ