Doğum sonrası kilo verme teklifleri
“Beklediğiniz an geldi, dokuz ayın sonunda coşkuyla bebeğinizi kucağınıza aldınız. Hamilelik yarıyılında aldığınız kiloların bir kısmını doğumda kaybettiniz ancak aynaya baktığınızda hala aşırılıklarınız olduğunu görüyorsunuz. Bir yandan sütün olmaz ye baskıları bir yandan bu kilolar nasıl gidecek diye kaygıya kapılmayın. Emziklilik yarıyılı annenin aldığı kiloları atabilmesi için altın bir yarıyıldır.
Düşük kalorili perhizlerden sakınılmalı
Metabolizma daha süratli çalışır ve anne sütünün oluşabilmesi için beden vasati günlük 600- 700 kalori gibi bir enerji tüketir. Emzirme sırasında ise enerji tükettiğinden ve süt yapımı için annenin yağ dokusu kullanıldığından daha kolay ağırlık kaybederler. Bu yarıyılda çok süratli ağırlık kaybı sağlayan, çok düşük kalorili perhizler emziren anneler için uygun değildir. Başka Bir Deyişle annenin bu kiloları kaybetmesi için aç kalmasına ve sıhhatsiz perhizler yapmasına gerek yoktur. Annenin yediği ve yemediği her şey sütün niteliğini tesirler. Sıhhatli beslenme programı annenin hem kendi bedeni hem de sütünü etkilemeyecek biçimde tertip edilmelidir.
Altıncı aydan sonra kilo verme başlanmalı
İlk altı ay annenin bebeğini yalnızca anne sütü ile beslemesi sebebi ile zayıflama perhizine altı ay sonunda başlanabilir. Altıncı aydan sonra ancak ek gıdalara başladıktan sonra haftada yarım kilo verilecek biçimde sıhhatli beslenme dikkate alınarak hazırlanan beslenme süreci ehemmiyetlidir. Annenin sıhhatli beslenme programını doğum sonrasında alması ve uzman takibinde olması anneye katkı sağlayacaktır. Günümüzde artık anneler hamilelik yarıyılında ne yazık ki sütüm yetersiz kazançsa bebeğim beslenmezse fobisi ile balanssız ve noksan beslenerek kilo çoğalışına neden olmaktadırlar. Bu sebeple emelin zayıflamak değil ama yeterli ve balanslı beslenme olması, hamilelik sonrası ağırlık çoğalışına neden olmamak için uzman takviyeyi alması gerekir.
Emziren annelerde meme kanseri tehlikeyi eksilir
Metabolizma emzirme yarıyılında süratli çalışır ve bu yarıyıl annenin sıhhati için ehemmiyetlidir. Değişik ehemmiyetli mevzu ise anne emzirdiğinde meme kanseri tehlikeyi eksilir, yumurtalık kanseri tehlikeyi eksilir, regl yarıyılının başlaması gecikir, kemik erimesi tehlikeyi eksilir. Bu sebeple, bayanlara hamilelikte ve emziklilikte yeterli ve balanslı beslenmenin ehemmiyeti vurgulanmalı, perhizlerindeki değişikliklerin sütlerine yansıyacağı, dolayısıyla bebeklerin sihrime ve gelişimlerini etkileyeceği mevzusunda eğitim almaları gerekir. Emzikli bayanlarda enerji gereksinimi hesaplanırken doğum aralığı sık mı fiziksel etkinliği, beslenme hikayesi, denetlenerek enerji gereksinimine göre perhiz tertip edilmeli,1800 kalorinin altındaki perhizler uygulanmamalıdır. Zayıflamak ismine sütünüzden bırakmayın. Anne sütünün bebeğinizin ilk aşısı olduğunu unutmayın ve bebeğinizi gözetmek için onu muhtemel oldukça anne sütü ile beslemeye çalışın.”