Fazla terlemenin çözümü botoks
Beden için natürel bir süreç olan terleme, bazı şahıslar için mevsim fark etmeksizin iş ve sosyal hayatı negatif güzergahta etkileyecek ebatlara erişebiliyor. Bölgesel fazla terleme, hastaların elbiselerinde iz vazgeçmesi nedeniyle sarih renk giyinmelerine hatta tokalaşmalarına dahi mani olabiliyor. Türk Cildiye Derneği genel sekreteri Doç. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu fazla terleme ve rehabilitasyon yöntemleri hakkında bilgiler vererek botoks uygulaması hakkında aydınlattı.
Bölgesel terleme bireyi sosyal yaşamdan soyutlayabiliyor
Bölgesel ya da yaygın olabilen fazla terleme; diyabetli hastalarda, tiroid bezi fazla çalışan bireylerde ve kanser hastalarında sıklıkla oluşabilmektedir. Ayrıca koltuk altı, el ve ayaklarda duygusal etkenlere bağlı olduğu düşünülen bölgesel fazla terleme görülebilmektedir. Bölgesel terlemede asapsal uyarım neticeyi terleme bezlerinin olağandan fazla çalışmasının sebebi bütün olarak öğrenilmemektedir. Fazla terleme hiperhidroz hastanın iş ve sosyal hayatını negatif güzergahta etkileyen bir hastalıktır.
Misalin; koltuk altı terlemesi giysilerde ıslaklık ve iz oluşturarak hastayı sosyal etraflarda utandıracak güzel olmayan vaziyetlere yol açabilmektedir. Ayrıca, tenin tahriş olması ve makûs bir koku oluşması da hastanın sosyal yaşamını negatif güzergahta etkilemektedir. Bunların yanı gizeme, ellerdeki terlemeye bağlı olarak tokalaşma sırasında yaşanan negatiflikler ise bireyin iş yaşamında güçlük yaratabilmektedir. Bölgesel terleme bireyin hayatını tehdit etmese de yaşam niteliğini ehemmiyetli miktarda eksilten bir rahatsızlıktır ve kesinlikle rehabilitasyon edilmelidir.
Bölgesel fazla terleme için rehabilitasyon seçenekleri olarak; ağızdan alınan ilaçlar, metal tozların bölgesel olarak kullanımı, iyontoforez yöntemi, cerrahi rehabilitasyon yöntemleri ve botoks botulinium zehirli maddeyi A uygulamaları yapılmaktadır
Fazla terleme rehabilitasyonunda botoks en tesirli ve kolay yöntem olarak öne çıkıyor
Bölgesel fazla terlemenin rehabilitasyonunda seçenek yöntemler kullanılmasına karşın günümüzde rahatsızlığın rehabilitasyonu için en tesirli ve kolay operasyon botoks uygulamasıdır. Fazla terleme hiperhidroz rehabilitasyonunda kullanılan A tipi botulinium zehirli maddeyi BTX-A, gıda zehirlenmelerinden mesul olan botulinium bakterisinden elde edilen bir zehirli maddedir. Botoks rehabilitasyonu evvelinde, A tipi botulinium zehirli maddeyi uygulanacak bölge iyot testi ile tanımlanmaktadır. İyot uygulanan bölgelerde terleme varsa ten rengi siyahlaşmaktadır. A tipi botulinium zehirli maddeyi sulandırıldıktan sonra 2 cm’i geçmeyen aralıklarla ten içine enjekte edilmektedir. El ve ayaklardaki uygulama sızılı olabileceği için rehabilitasyon evvelinde bölgesel anestezi yapılmaktadır. Koltuk altında uygulama daha sızısız olduğu için, lidokain kapsayan kremlerin operasyon saatinden bir saat evvel terleme bölgesine sürülmesi yeterli olmaktadır. Harekâttan birkaç gün sonra A tipi botulinium zehirli maddenin terlemeyi eksiltici tesiri keskin olmaya başlamaktadır. Rehabilitasyonun tesiri 4 ile 6 ay arası devam etmektedir. Bu sebeple senede iki ya da üç kez yinelenmesi gerekmektedir.
Botoks operasyonunun hemen sonrasında hastalar şikayetlerinden kurtuluyor
Fazla terleme rehabilitasyonunda botoks harekâtı; hamilelik ve emzirme yarıyılında, miyastenia gravis isimli adale hastalığı olanlarda ve bazı antibiyotikleri kullanan bireylerde netlikle uygulanmamalıdır. Rehabilitasyonun yan tesirleri çok az olmakla beraber enjeksiyon bölgesindeki ufak adalelerde zayıflığa neden olabilmektedir. Bazı vaziyetlerde de uygulama yapılmayan yerlerde uygulama yapılan yerlere oranla terleme çoğalması görülebilmektedir. Uygulaması son derece kolay olan operasyon sonrasında hastalar, iş ya da günlük yaşamlarına hemen dönebilmektedirler.