Gebeliğe bağlı şeker hastalığı nedir
![Gebeliğe bağlı şeker hastalığı nedir](https://www.kadinamanset.com/wp-content/uploads/2021/11/gebelige-bagli-seker-hastaligi-nedir.jpg)
Şeker hastalığı genel tanımıyla kandaki şeker ölçüsünün basmakalıptan fazla olmasıdır. Özellikle gebelik yarıyılında bu mevzu iyi incelenmelidir.
Kadınlarda gebelik evveli ve gebelik sırasında tespit edilen iki tip şeker hastalığı görülür. Pregastasyonel başka bir deyişle gebelik evveli görülen şeker hastalığı hamile kalmadan evvel yapılan hakimiyetlerde ortaya çıkar. Bazı kadınlarda ise, evvelinde anlaşılamayan bu vaziyet, gebelik esnasında kandaki şekerin yükselmesiyle kendini gösterir. Gestasyonel başka bir deyişle gebelik esnasında görülen şeker hastalığı her 200 gebeden birinde ortaya çıkmaktadır.
İlk ihtiyat ne olmalı
Özellikle hamile kalmadan evvel zati şeker hastasıysanız, aralıksız şeker kıymetlerinizi hakimiyet etmeli ve hekim himayesinde hamile kalmaya karar vermelisiniz. Zira aldığınız insülin ölçüyü değiştirilebilir.
Şeker hasatsı değilseniz de hakimiyetlerinizi yaptırmalı, tedbirinizi almalısınız.
Hastalığın bulguları nelerdir
Bir Hayli kadın gerçeğinde şeker hastası olduğunu fark edemez. Zira bunu ancak kan analizleri neticesinde bilmek muhtemeldir. Ancak yeniden de bedenimizi tanımalı ve ona göre hekim hakimiyetlerimizi aksatmamalıyız.
Şayet aralıksız ağız kuruluğu, çok fazla yemek yeme isteği ve buna karşın kilo kaybı, bitkinlik gibi meseleler yaşıyorsanız bir şeker hastası adayı olabilirsiniz. Bu bulguları dikkate almalı, evvel kendiniz, sonra bebeğiniz için kesinlikle analiz yaptırmalısınız.
Gebelik yarıyılında şekere bağlı neler yaşarsınız
– Şeker hastası olan anne adaylarında aynı zamanda yüksek tansiyon oluşma tehlikeyi de mümkündür.
– Şeker hastası olmanız erken doğum yapma ihtimalinizi de artırır.
– Kandaki şekerin yükseliyor olması bebeğinizden kocamanlaştıracaktır. Bu nedenle doğumun sezaryen ile olması daha sıhhatli olacaktır.
– Diyabetik anne adaylarının bebeklerinin akciğer gelişimi yavaştır.
– Ani bebek vefatlar kollanabilir.
– Ancak doğru ve aralıksız bir rehabilitasyon görmek klasik bir gebelik süreci ve doğum olacağının habercisidir.
Nasıl bir rehabilitasyon izlenebilir
Gerçeğinde şeker hastalığı için hekim himayesindeki perhiz akla gelecek ilk rehabilitasyon usulüdür. Ancak yeterli değilse gebelik nedeniyle ilaç kullanmak doğru olmayacağından hekimin öğretisine göre insülin kullanırlar.
Doğum nasıl ve ne zaman olmalı
Şeker hastalığı ne yazık ki erken doğum tehlikesini de artırıyor. Bundan başka bebekte kocamanlaşma gibi bir vaziyet de mevzubahisi olabiliyor. Natürel ki sezaryen gerekecektir. Ancak klasik bir gebelik geçirilmiş, şeker bedende ve bebekte bu tepkileri oluşturmamışsa o zaman zamanında ve klasik doğum da muhtemeldir.
Doğum olduktan sonra da hastalık devam edecek mi
Bunu ancak doğumunuzdan 6 hafta sonra yaptıracağınız testle bilebilirsiniz. Bu test çoğunlukla pak çıkar. Ancak yeniden de anne kumpaslı hakimiyetlerine devam etmelidir. Zira yaşlılık sürecinde şeker hastası olma ihtimalleri yüksektir.
Çocuğunuz da şeker hastası olabilir
Şeker hastası bir anneden doğan çocuklarda bu hastalığın görülme ihtimali çok yüksektir. Çocuğa kesinlikle testler yapılmalıdır.