Göz dibi tetkiki ile kanser teşhisi
Göz dibi tetkiki ile muhtelif kanser cinslerinin belirtileri erken teşhis edilebilir. Hayata bakan penceremiz olarak belirlediğimiz gözlerimiz, bedenimizin değişik bölgelerindeki hastalıkların da en ehemmiyetli habercisi olabiliyor. Meme kanserinden prostat kanserine, kan kanserinden akciğer kanserine kadar bir hayli hastalığın belirtilerinin göz tetkikleri sırasında tespit edilmesi hayati ehemmiyet taşıyor.
Ülkemizde her sene 170.000 yeni kanser hadisesi görülürken, bu hastalıklarla yaşamlarını sürdürenlerin rakamı ise her geçen gün çoğalıyor. 400.000 etrafında kanser hastasının görüldüğü ülkemizde, hastalık mevzusunda cemiyetimizin bilinçlendirilmesinin büyük ehemmiyet taşıdığına ve erken teşhisin ehemmiyetine dikkat toplayan Dünyagöz Etiler’den Prof. Dr. Samuray Tuncer, rutin göz tetkiklerinin; şeker, yüksek tansiyon, bağışıklık sistemi rahatsızlıkları gibi değişik hastalıkların yanı gizeme, kanser olaylarında da erken ve ilk teşhisin konulmasında büyük rol oynadığının altını çizdi.
Erken teşhis için rutin göz ve göz dibi tetkiki
Gözlerimiz, günümüzün hastalığı olan kanserle alakalı büyük ipuçlarını içinde barındırıyor. Prof. Dr. Samuray Tuncer, göz dibinde bir hayli lezyon görülebildiğini, bu lezyonların sistemik bir kanserin parçası olabileceği gibi, başlı başına gözden kaynaklanan makûs mizaçlı urlar olabileceğini vurguluyor. Bu tetkikler sayesinde; miyop, hipermetrop ve şaşılık gibi kolay rahatsızlıkların yanı gizeme; bazen gözde melanom, bazen de akciğer, prostat, lenf, meme ve cilt kanseri gibi erken teşhisi ehemmiyetli kanser cinslerinin belirtilerinin de tespit edilebildiğini belirten Dr. Samuray Tuncer, herkese göz tetkiklerini kumpaslı olarak yaptırmalarını nasihat ediyor.
Göz parlamalarına dikkat
Minik yaştaki çocuk ve bebekler, göz problemlerini 7-8 yaşlarına kadar bildiremediklerinden dolayı, bu yaşlara kadar göz tetkiklerinin bakımsızlık edilmemesi büyük bir ehemmiyet taşıyor. Özellikle bebeklerin gözbebeklerinde gözlemlenen beyaz parlamalar, retinoblastom adlı göz içi kanserinin habercisi olabiliyor. Bu rahatsızlığın %95’i 5 yaş evveli çocuklara yapılan tetkikler sayesinde tespit edilirken, ana bulguları göz bebeklerindeki beyaz parlama ve şaşılık olarak öne çıkıyor.
Erişkinlerde en sık görülen göz içi kanseri: Koroid Melanomu
Erişkinlerde en sık tesadüfülen ur olan koroid melanomu, görme azlığı, gözde ışık çakmaları, siyah gölgeler ve çarpık görme gibi bulgular ile kendisini göstermesine karşın, bu rahatsızlığa sahip hastaların üçte birinde hiçbir bulgu gözlemlenemiyor. Prof. Dr. Samuray Tuncer, hastada rastgele bir şikayetin olmamasının, hastalığın farkına varılmasını rutin göz tetkikleri olmayan bir şahıs için imkânsız hale getirdiği mevzusunda ihtarda bulunuyor.
Radyoaktif plak rehabilitasyonu netice veriyor
Göz içi urlarının rehabilitasyonunda en gelişmiş ve altın standard teknoloji olan radyoaktif plak rehabilitasyonu, özellikle erişkinlerde sıkça görülen koroid melanomunun rehabilitasyonunda uygulanıyor. Gözün en dışındaki sert beyaz katman olan skleraya dikişlerle uygulanan plakların faalliği, harekâtı asıllaştıran hekimin deneyimiyle de doğru orantılı. Radyoaktif plak uygulaması, hastanın gereksinimlerine göre hazırlanırken, uygulamasında özel bilgisayar programları kullanılıyor.
Hudut, dil, din ve ırk tanımaksızın insanlığın günümüzdeki en büyük meselelerinden biri haline gelen kanser hastalıklarının üçte biri, yaşam seçimleri, sağlıklı bir hayat ve rutinleştirilmiş sağlık hakimiyetleri sayesinde önlenebiliyor.
Prof. Dr. Samuray Tuncer, gözbebeğinin geliştirilerek gözdibi tetkiki yapılmasının bir hayli iyi ya da makûs mizaçlı urun erken teşhis edilmesine imkân sağladığını belirtiyor. Bazen hayat kurtarıcı da olabilen bu tetkiklerin kumpaslı olarak yapılması hadisenin ciddiyetini daha da artırıyor.