Göz sıhhati için 6 temkin
Dünyagöz Ataköy’den Op. Dr. Tülay Arıcı, doğru beslenme, muhtelif önlemler ve kumpaslı göz tetkiklerini aksatmamanın gözlerde oluşabilecek ciddi rahatsızlıkların önüne geçilmesini basitleştirdiğini belirtiyor.
Yoğun iş yaşamı, fazla stres ve etrafsal etkenler nedeniyle hasar gören gözler, yaşam niteliğimizi bozarken Op. Dr. Tülay Arıcı, “Göz sıhhati yaşamsal faaliyetlerimizden yüksek verim almak ve çevremizdeki dünyayı doğru idrak edebilmek için kritik ehemmiyete sahip olabiliyor. En minik yaralanma ya da gözde travma nedeniyle oluşabilecek problemler yaşam niteliğimizi alta sürükleyebiliyor. Sosyal yaşantının topallamaması ve iş yaşamının normal akışında devam edebilmesi için göz sıhhatinin ilgisizlik edilmemesi gerekiyor. Alınacak kolay ve uygulanabilir ihtiyatlar ile göz sıhhatinizi ciddi rahatsızlıklardan gözetirken, yaşam niteliğinizi de artırmak olası oluyor” ifadelerini kullanıyor.
Doğru beslenin ve sigarayı vazgeçin
Göz sıhhatinin korunması için alınabilecek en temel temkinin doğru ve kumpaslı beslenme olduğu bilgisini paylaşan Op. Dr. Tülay Arıcı, “Beslenme nedeniyle oluşabilecek zafiyetler doğrudan göz sıhhatini tehdit edebiliyor. İçinde yoğun olarak omega-3 yağ asitleri, C ve E vitamini bulunan yiyecekler harcamak bu tehditlere temkin olabiliyor. Bedenimiz için başlı başına ciddi bir tehdit olan sigara, göz için de ehemmiyetli tehlikeler taşıyor. Sigara kullanmak; katarakt, glokom, diyabetik retinopati ve makula dejenarasyonu gibi rahatsızlıkların yaradılışında en ehemmiyetli önlenebilir etkenlerin başında geliyor” diyor. Bunun yanı gizeme güneş gözlüğü kullanımıyla da bütün koruma sağlanması gerektiğini dile getiren Op. Dr. Tülay Arıcı, “Güneş ışınları her ne kadar cildimiz için yararlı olsa da yoğun olarak ultraviyole ışınlarına maruz kalmak ciddi problemlere yol açabiliyor. Doğru güneş gözlüğü kullanımı ile bu tehlike etmenini elimine etmek olası. İş yerinde veya konutta manuel işler yaparken gözün toz parçacıklarına maruz kalmasını önleyebileceğiniz emniyet gözlükleri de bir öteki gözetici temkin olarak öne çıkıyor” diyor.
Kumpaslı tetkikler ile göz rahatsızlıklarının önüne geçin
Dönüşen ve değişen teknolojiyle beraber yaşamımızın hemen hemen her anına giren dijital ekranlar da göz sıhhatini tehdit eden unsurlar arasında yer alıyor. Göz kuruluğu ve göz fluluğu gibi neticeler doğuran dijital ekranların, emin bir mesafeden kullanılmasının ehemmiyetine dikkat toplayan Op. Dr. Tülay Arıcı, “Dijital ekran kullanımı da gözler üzerinde ciddi negatif tesirler oluşmasına neden olan etmenler arasında. Ekranlara bakarken emin bir mesafenin kullanılması, dinlendirici gözlük kullanımı ve ekranlara bakarken geçirilen zamanın hakimiyet altında yakalanması, göz sıhhatine pozitif katkılar sağlıyor. Yaşamın her noktasında gözlerimizi tehdit edebilecek tehlikeler ile çaba faktörün en temel usulü ise kumpaslı göz tetkikidir. Ancak kumpaslı olarak asıllaştırılan göz tetkikleri sayesinde konulacak erken teşhis ve doğru manipülasyonlar, âmâlığa varabilecek neticelerin oluşmasını yasaklayabilir” diyerek laflarını bitiriyor.