Grip hakkında merak edilen 8 sual
Çevrenize şöyle bir bakın. Herkes ya öksürüyor ya boğazı ağrıyor ya da aksırıyor.
Yüksek olasılıkla bu belirtilere halsizlik meseleyi de eşlik ediyor. Böyle olunca akla gelen hastalık ‘grip’ oluyor.
Peki, ama neden herkes grip? Gripten korunmak için ne yapmak gerekiyor? Aşı gripten ne kadar gözetiyor?
İşte griple alakalı merak edilenler…
Grip nedir
Grip insanda influenza virüsü tarafından oluşturulan berişici bir solunum yolu hastalığıdır. Çoğu bireyde hastalık basit bir seyirlidir ancak kimi zaman ölümcül de sonuçlanabilir. Bir virüs hastalığı olduğundan bu hastalıkta antibiyotikler tesirsizdir.
Salgın yapar mı
Grip salgın yapan bir virüstür. Salgının başlama zamanı ve süresi hemen her sene değişmekle beraber ülkemizde grip genellikle aralık -ocak aylarında görülmektedir.
Belirtileri nelerdir
Hasta bireyde ateş veya üşüme-titreme, öksürük, boğaz sızısı, btümörün akıntısı, adale sızıları, baş sızısı, dargınlık, halsizlik, bulantı, ishal gibi şikayetler olabilir.
Nasıl berişir
Hastalar öteki bireylerle konuşurken, öksürürken bulaştırabilirler. Ayrıca hasta bireyin değdiği virüs kapsayan yüzeylere değen bir şahsın da ellerini ağız, göz ve btümörüne götürmesi ile de berişme olabilir. Bu sebeple büro etrafları gibi birçok bireyin birbiriyle yakın bulunduğu kapalı civarlarda virüs hem hava hem de temas yolu ile yayılabilir.
Şahıstan bireye berişme süresi nedir
Berişicilik hastalık belirtileri başlamadan 1 gün evvel başlayıp 7 güne kadar sürer. Tehlike grubu dediğimiz; yaşlılar, gebeler, ufak çocuklar, kronik hastalığı astım, kalp hastalığı, diyabet, böbrek hastalığı, kanser hastaları olanlarda hastalık ağır ve ölümcül seyredebilir.
Kaç çeşit grip virüsü vardır
Üç çeşit grip virüsü vardır. İnfluenza A ve influenza B ve C. H1N1 domuz gribi ve H3N2 influenza A alt tipleridir. İnfluenza B ve C’de alt tip yoktur. Tip C A ve B’ye göre çok ender görüldüğünden mevsimsel grip aşılarının içeriğinde A ve B tipi virüsler dahil edilir. Grip virüsü her sene metamorfoza uğrar. Bu sebeple aşılamanın da her sene yinelenmesi gerekir.
Gripten korunmada aşı tesirli mi
Aşılama dünyada 60 seneden fazla zamandır kullanımdadır. Aşılama ile yüzde 70’in üzerinde gribe karşı gözeticidir ve tehlikeli şahıslarda da gelişebilecek karmaşıklıkları örn ağır akciğer infeksiyonları… önlenebilir. Aşılama dışında el hijyenin sağlanması ve genel sağlık ihtiyatlarına beslenme, fiziksel etkinlik ve uyku kumpası dikkat edilmesi, kalabalık etraflar ve hasta bireylerden uzak durmak da hastalıktan korunmada ehemmiyetlidir.
Rehabilitasyonu nasıl yapılır
Grip çoğu bireyde rastgele bir ilaç almadan takribî bir haftada iyileşirken, tehlike gruplarında ağır seyredebilmektedir. Rehabilitasyonda ilk 48 saatte hekim hakimiyetinde antiviral ilaçlar kullanılmaktadır. Bu antiviral ilaçların tıpkı antibiyotiklerde olduğu gibi bilinçsiz kullanımının mukavemete yol açabileceği unutulmamalıdır.