Hangi yaşta hangi sağlık hakimiyetleri yaptırılmalı

26.04.2022
337
Hangi yaşta hangi sağlık hakimiyetleri yaptırılmalı

Pek çok ebeveyn, çocuklarını belli aralıklarda hekim hakimiyetine götürüyor. Bu hakimiyetlerde çocukların lüzumlu aşıları yapılarak, mental ve fiziksel gelişimleri izleniyor. Ancak yalnızca çocukluk yarıyılında değil, yetişkin yaşlarda da sıhhatin takip edilmesi yaşamsal ehemmiyet taşıyor. Zira kumpaslı biçimde ve muhakkak aralıklarla check-up yaptırmak, birtakım sağlık meselelerinin henüz baş göstermeden önlenmesini sağlıyor. Bunun yanı gizeme bazı hastalıklarda da erken tanı konulması, rehabilitasyon sürecini kısaltarak zaferli neticeler alınmasında tesirli oluyor. Ankara Acıbadem Sağlık Kurumu Check-up Kliniği’nden Dr. Sertaç Esin, sağlık meselelerine karşı ihtiyat alınabilmesi ve bunların takip edilebilmesi için hangi yaş aralığında hangi hakimiyetlerin yapılması gerektiği ile alakalı ehemmiyetli bilgiler verdi.

“Minik başkalaşımlar dahi fark ediliyor”

Check-up yapılırken bireyler; cinsiyetine, yaşına, ailesinde olan hastalık hikayesi ile perhizsel alışkanlıkları, kumpaslı egzersiz yapma vaziyeti, stres seviyeyi, sigara içki kullanımı gibi etmenlere bağlı olan yaşam stiline göre değerlendiriliyor. Dr. Sertaç Esin, yapılan hakimiyetleri şu laflarla anlatıyor: “Check-up programında lüzumlu kan testleri ve radyolojik görüntülemeler yapılıyor, alakalı bölüm tetkikleri bitirilerek neticeye göre şahsın hangi hakimiyetleri, hangi aralıkta yaptırmasının uygun olacağı tanımlanıyor. Bu sayede şahsın sıhhati tıbben uygun formda takip edilmiş olup, zaman içinde oluşabilecek minik başkalaşımlar dahi fark edilebilir hale geliyor.”

Erken tanı uzun ve sağlıklı yaşama takviye ediyor

Kanser, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp hastalığı gibi bir hayli sağlık meselesinin fark edilebilir bulguları ortaya çıkmadan evvel tanı konulması, şahsın kendisini sağlıklı hissederken de hakimiyetlerini kumpaslı yaptırması ile muhtemel olabiliyor. Rastgele bir kronik sistemik hastalığı olmayan ve ciddi ailevi tehlikeler taşımayan sağlıklı bayanlar ve erkeklerin daha uzun ve sağlıklı yaşamaya takviye eden check-up’ı hangi aralıklarla yaptırması gerektiğini şu laflarla açıklıyor:

– Bayanların 20 yaşından 40 yaşına kadar en az 2 senelik periyotlarda genel hekim tetkiki, temel kan testleri ve idrar tahlili, akciğer grafisi, meme hakimiyeti, jinekolojik hakimiyet yaptırması,

– Erkeklerin 20 yaşından 40 yaşına kadar en az 2 senelik periyotlarda genel hekim tetkiki, temel kan testleri, idrar tahlili ve akciğer grafisi yaptırması,

– Bayanların 40 yaşından itibaren senede bir genel hekim tetkiki, temel kan testleri ve idrar tahlili, EKG, akciğer grafisi, mamografi, gaitada saklı kan testi, jinekolojik hakimiyet ve smear testi yaptırması,

– Erkeklerin 40 yaşından itibaren senede bir genel hekim tetkiki, temel kan testleri ve idrar tahlili, EKG, akciğer grafisi, gaitada saklı kan testi, ürolojik hakimiyet ve PSA testi yaptırması,

– 50 yaş ve sonrasında ise yukarıyadakiler ek olarak hem bayanlar hem de erkeklerin rastgele bir şikayeti bulunmasa da kolonoskopi ve endoskopi yaptırması ve neticeye göre periyodik takibini asıllaştırması gerekiyor.

– Bunların yanı gizeme, sigara kullanan, aile hikayesi bulunan, şeker veya yüksek tansiyon gibi sağlık meseleleri olan şahısların en geç 40 yaş ve sonrasında maksimum 2 senelik periyotlarda Eforlu EKG ve kardiyoloji hakimiyeti yaptırması öneriliyor.

Kumpaslı check-up yaşamı basitleştirir

Kumpaslı olarak check-up yaptırmak;

– Şahsın sağlık vaziyeti hakkında kumpaslı bilgi sahibi olmasını,

– Bir Hayli sağlık meselesine erken tanı konmasını,

– Aileden gelen genetik tehlikelerin veya yaşam stiline bağlı tehlikelerin idaresinin öğrenilmesini sağlar, erken ihtiyat alınmasına dayanakçı olur.

YAZAR BİLGİSİ