Hastalığın nedeni dişleriniz olabilir

18.03.2022
546
Hastalığın nedeni dişleriniz olabilir

İnsan bedeni bir tam olduğu için bu tamın rastgele bir yerinde alana gelen aksaklık öteki bölgeleri de etkiliyor. Uzman Dr. Nihat Tanfer, ağzımızın çok rakamda hastalığa ait sinyaller verdiğini söylüyor. İşte o sinyallerin işaret ettiği hastalıklar…

Diyebet şeker hastalığı

Diyabet, kandaki glikoz seviyesini kan şekerini tertip eden temel hormon olan insülinin az salgılanması, hiç salgılanmaması Tip-1 diyabet veya dokuların insüline yeterince yanıt verememesine bağlı Tip-2 diyabet görülen bir hastalıktır. Dişi çevreleyen ve destekleyen dokuların cerahati anlamına gelen, Periodontitis’e diyabet hastalarında sık tesadüfülür. Bu hastalığı diyabetik dokularda alana gelen farklılıklar; diş etinin cerahatiyle beraber alana gelen diş eti kanaması, diş eti gelişmesi ve kemik kayıpları izler. Bu vaziyet hakimiyet altına alınamadığında dişlerde sallanma ve kayıpların varlığı kaçınılmazdır. Bunun yanı gizeme yineleyen çıbanlar, tükürük akışında eksilme, ağız kuruluğu, ağız kokusu, yüksek çürük tehlikeyi ve mantar yaradılışları da kollanabilir.

Erken çene gelişimi ortaya çıkabilir

Tiroit: Tiroit bezinin klasikten fazla çalışması ve fazla hormon salgılamasına, ‘hipertiroidi’ ismi verilir. Bu hastalarda bazal metabolizma sürati çoğalışı olduğu için erken diş eti rahatsızlıkları, dişlerin sürme zamanlarında metamorfoz ve erken çene gelişimi ortaya çıkabilir. Ayrıca ağız mukozasında urlar ve enfeksiyon da sık tesadüfülen meseleler arasındadır.

Lösemi: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Nihat Tanfer, “Lösemi hastalarında ağız içinde, ‘peteşi’ ismi verilen minik kanama odakları, ülserler ve yeniden çene kemiğinde kayıplar ile ağız dokularında yaygın morluklar görülür. Diş eti gelişmeleri de löseminin ağız içi bulgularındandır. Bu gibi özel belirtiler günümüzde hastalığın erken teşhisine imkân tanır” dedi.

Kızarıklık olabilir

Kansızlık anemi: Bu hastaların dilleri; kırmızı, parlak ve sızılı olur. Yeniden bu meselede şahısların ağız köşelerinde kırmızı lezyonlara tesadüfülür.

Aıds: Bağışıklık sisteminin baskılanması neticeyi ortaya çıkan bir hastalıktır. HIV enfekte şahıslarda 40’tan fazla ağız belirtisi saptanmıştır. Bunların en sık görülenleri; diş etlerinde kızarıklık, kanamalar, çene kemiğinde erime, aftöz lezyonlar, ağız içi mantarlar ile ağız kuruluğu gibi semptomlardır.

Dişlerde sararma yapar

Sedef hastalığı: “Bu hastalığın da ağız içi bulguları vardır” diyen Uzmanı Dr. Nihat Tanfer, “Ancak bu belirtiler çok sık görülmez. Sedef hastalarının dilleri klasikten daha değişik bir görüntü sergiler. Bu gidişattaki şahıslarda gri, gümüşümsü, pul pul dökülen plaklar bulunur” dedi.

Reflü: Bu hastalık esasta fazla ölçüde gastrik asit içerikli akışkanla ortaya çıkan bir sindirim sistemi rahatsızlığıdır. Reflü hastalarının dişlerinde aşınmalar yıpranmalar görülür. Bu hastalarda diş minesi cılızlar ve buna bağlı olarak dişlerde estetik olmayan sarı bir renk belirir.

YAZAR BİLGİSİ