Havuz sonrası gözlerinizde batma hissine dikkat

Yaz ile beraber bir hayli hastalık geride kalsa da sıcak mevsimlere özgü apayrı hastalıklarda ciddi bir çoğalış gözlemleniyor. Bu hastalıkların başında gelen göz enfeksiyonları, özellikle de havuz kullanımına bağlı olarak bir salgına dönüşebiliyor. Mevzubahisi yaz ayları olduğunda bazı dış etmenler, göz hastalıklarının büyümesine neden olur. Özellikle de yazın sıcaklarından sıkılan bireylerin seçim ettiği havuzlar, pakliğinden emin olunmadığında ciddi meselelere davetiye çıkarabilir.
Alerjik tepkinlere hazırlıklı olun
En çok karşılaşılan meselelerin başında ise konjonktivit gelmektedir. Klorlama veya değişik dezenfeksiyon harekâtlarıyla sterilizasyonu sağlanmayan havuzlardan bulaşan virüs, bakteri ve asalak gibi mikroorganizmalar nedeniyle ortaya çıkar. Genel olarak; gözlerde sulanma, yanma, kızarıklık, gözlerde batma hissi, kaşıntı, lens kullanılıyorsa zorlanma, göz etrafında yapışık ince bir katman biçiminde kendini muhakkak eden konjonktivit problemi aynı zamanda ışığa karşı hassasiyete neden olur.
Bu şikayetleri yaşayan bireylerin kesinlikle uzman bir göz hekimine müracaat etmesi gerekir. Zira umursamama edildiğinde çok daha ciddi meselelere neden olabilir.
Yaz aylarında en sık zaman geçirilen alanlardan biri olan havuz, içinde barındırdığı klor nedeniyle gözde ehemmiyetli problemlere yol açabiliyor. Bunlardan bir ötekiyi ise alerjik tepkinlerdir. Özellikle de alerjik bünyelerde ve alıngan şahıslarda sıklıkla tesadüfülen bu gidişatı yasaklamak için alınması gereken en kolay tedbir deniz gözlüğü kullanımıdır.
Kalıcı görme kaybına davetiye çıkarmayın
Havuzdaki klorun neden olduğu göz hastalıklarından biri de kimyevi konjonktivittir. Bu gidişat havuzda çok fazla zaman geçiren şahıslarda gözlemlenir. Zira havuzun az klorlanması gibi çok klorlanması da bu hastalığa neden olabilir. Basmakalıp konjonktivit ile eş şikayetlerle kendini muhakkak eden kimyevi konjonktivit; gözlerde batma, yanma, kaşıntı ve ışığa karşı hassasiyete yol açar.
Havuzda bulunan mikroorganizmaların korneaya yerleşmesiyle beraber kornea irini büyüyebilir. Transparan katmanında beyaz kir oluşabilir bu vaziyete şiddetli batma ve yanma eşlik edebilir. Hatta cerahatin çok ilerlemesi gidişatında korneada delinme yaşanabilir. Bu gidişat görmede eksilme ve hatta kalıcı görme kaybına neden olabilir. Bu temkinlere kulak verin!
– Pakliğinden emin olunmayan havuzlara girilmemeli,
– Deniz gözlüğü kullanılmalı,
– UV ışınlarını filtreleyen güneş gözlükleri kullanılmalı,
– Havuz ve denize girerek gün sonunda atılabilen günlük kontakt lensler kullanılmalıdır.