Hırıltının sebepleri ve rehabilitasyonu

10.02.2022
397
Hırıltının sebepleri ve rehabilitasyonu

Hırıltının sebepleri bronşoillerde oluşan tıkanmadır. Bu sebepten dolayı zorlanarak giren çıkan hava ıslık sesine eş bir ses çıkarmaya başlar. Çocuğunuzun bu vaziyette oksijen alımını artırmak için daha süratli ve daha sık bir biçimde soluk almaya başladığını fark edebilirsiniz. Anne babalar bu gidişatı genelde çocuğum sanki karnından soluk alıyor gibiydi diyerek tanımlar.

Nasıl fark edilir

Hırıltı soluk almak birden fazla belirtiyle birlikte oluşabilir:

– Çocuktaki soluk rakamının çoğalması

– Çocuğun daha çok soluk alabilmek için burun kanatlarının açılıp kapanması

– Aynı sebepten dolayı kaburga adaleleri ve diyagramın çevresindeki adalelerin kasılıp hafiflemesi

– Daha çok soluk verirken görülen hırıltı, göğse bastırılması ile kedi mırıltısına eş

Hırıltıya karşı konutta neler yapılabilir

Çocuklarda hırıltı genelde viral enfeksiyonlar kaynaklı olduğundan, yakın temastan sakınılmalı, konutta sık sık eller yıkanmalı. Konut civarı pak yakalanmalı, sigara dumanı, kimyevi hava lekeleyiciler olmamalı, odanın nemi 40-45 derece, sıcaklık 22-24 derece arasında olmalıdır. Akışkan alımını artırmak, burun ve boğazdaki sekresyonları arınmak önerilir.

Bebeklerde hırıltı görülürse ne zaman hekime gidilmelidir

Öksürük çocuğun uykusunu, beslenmesini etkiliyorsa, süratli soluk alıp veriyorsa, ateş eşlik ediyorsa, üst üste öksürüp ardından kusuyorsa, hafif başlayıp giderek şiddetlendiyse, spazmatik öksürük veya krup dediğimiz boğuk öksürük varsa hekime kesinlikle müracaat etilmelidir. Viral enfeksiyon kaynaklı rahatsızlıklar bulaşıcı olduğu için çocuklarda hırıltı varsa zorunlu tedbirlerin alınmasını, mümkün bulaşıcılığı önlemek için hastalık sırasında çocuklar mektebe sevk edilmemelidir.

YAZAR BİLGİSİ