Horlama ve uyku apnesinden lazer rehabilitasyonu ile kurtulun

Uyku, sıhhatli bir yaşam sürdürebilmek için bedenin dinlenmeye vazgeçildiği bir süreçtir. Yeni güne yenilenmiş ve tazelenmiş biçimde başlayabilmek için de nitelikli bir uykuya lüzum dinleriz. Fakat bazı şahıslar uyku sırasında horlama ve uyku apnesi gibi problemler yaşayabiliyor. Bu uyku problemleri yaşam niteliğini bozarken, aynı zamanda bireylerde asaplı bir ruh haline de neden olabiliyor.
Lazer yöntemi ile artık uyku apnesi meselesinin çözülebildiğini belirten Protetik Diş Rehabilitasyonu Uzmanı Prof. Dr. Aslıhan Üşümez, “Sarkık ufak dil ve yumuşak damak gibi gidişatlarda adale dokusu lazer tekniği ile büzüştürülebiliyor. Böylece horlama ve uyku apnesi problemlerinden kurtulmak muhtemel olabiliyor” diye konuştu.
Horlama ve uyku apnesine lazer rehabilitasyonu
Horlama ve uyku apnesi, üst solunum yolunu oluşturan burun, ufak dil, yumuşak damak ve dil kökü gibi yapılardaki rahatlamalardan kaynaklanan bir uyku problemidir. Bu problemler, insanların yaşam niteliğini düşürebilmesine karşın pek çok fert tarafından gelip geçici bir vaziyet olarak görülebiliyor. Fakat oldukça umursanması gereken uyku-apne belirtiyi, rehabilitasyon edilmediğinde ciddi hastalıkları tetikleme tehlikeyi taşıyabiliyor. Şahısların uyku kumpasını ve dolayısı ile tüm hayatını etkileyen bu belirtinin lazer yöntemiyle önüne geçilebiliyor.
İlk olarak hastalık kabul edilmeli
Horlama ve uyku apnesi rehabilitasyonunda ilk adım, bu problemin ehemmiyetli bir hastalık olduğunu kabul etmektir. Zira şahıslar, uyku sırasında yaşadıklarını fark etmediği ve kendi horlamasından rahatsızlık dinlemediği için hekime başvurmaya gerek görmeyebiliyor. Hekim dayanağına lüzum dinleyen hastalar ise büyük çoğunlukla eşleri veya dostları tarafından rehabilitasyona yönlendirilen bireylerden oluşuyor.
Uyku-apne belirtiyi ehemmiyetli hastalıkları tetikleyebilir
Erişkin fertlerin vasati yüzde 30’u uyku sırasında horlama meseleyi yaşayabiliyor. Ancak her horlamanın, uyku apnesine işaret ettiğini söylemek doğru olmaz. Horlama eşliğindeki uykularda soluk durmaları yaşanıyor ve şahıs 10 saniyeyi aşkın bir müddet soluksuz kalıyorsa o zaman uyku apnesinden şüphelenilebilir. Oldukça dikkat gerektiren uyku-apne belirtiyi, geçime kumpasını bozması sebebi ile kalp gelişmesi, yüksek tansiyon ve erken demans hastalıklarına zemin hazırlayabiliyor.
Günümüzde lazer rehabilitasyonu çok popüler
Uykuda geniz, ufak dil ve yumuşak damağın oluşturduğu dokular, soluk alıp verme sırasına hafifleyebiliyor ya da üst üste binebiliyor. Bu gidişat da dokuların titreşim yaşamasına, titreşimin de horlamaya dönüşmesine neden olabiliyor. Ayrıca geniz etleri horlamayı, bir sonraki safhada da uyku apnesini tetikleyebiliyor. Uyku-apne belirtisinin rehabilitasyonundaysa, bugüne kadar cerrahi işlemlere başvurulmaktaydı. Fakat tamamen tehlikesiz ve ağrısız bir yöntem olan lazer uygulaması artık çok daha popüler hale gelmiş gidişatta. Sarkık ufak dil ve yumuşak damak gibi gidişatlarda adale dokusu lazer tekniğiyle büzüştürülebiliyor. Böylece horlama ve uyku apnesi meselesinden kurtulmak muhtemel olabiliyor. Çalışmalar, şimdiye kadar hayvanlar üzerinde sınanırken, günümüzde insanların rehabilitasyonunda kullanılıyor. Bu lazer rehabilitasyonu sayesinde ise yüzde 60 oranında bir iyileşme sağlanabiliyor. Ancak lazerin hamile bireylerde uygulanması önerilmiyor.
Lazer rehabilitasyonunda ağrı ya da rahatsızlık hissi yok
Lazer uygulamasına geçilmeden evvel geniz bölgesi, anestezik bir sprey desteğiyle uyuşturuluyor. Ardından mesele olduğu düşünülen ufak dil, damak ya da etraf dokulara lazer uygulanıyor. 10-15 dakika süren operasyon sırasında, rastgele bir ağrı veya rahatsızlık sezilmiyor. Horlama ya da apne meselesinde en erken 2 gün, en geç 1 ay içerisinde büyük oranda eksilme görülüyor. Şahıs sıhhatli bir uyku kumpasına kavuşuyor. Çok az sayıda hasta grubunda ise 2. ve 3. seanslara gerek dinlenebiliyor.