İdrar kaçırma problemine çözüm
Cemiyet olarak bazı sağlık problemlerini saklamayı ve hatta kendi içimizde çözüme eriştirmeyi seçiyoruz. Ancak seçtiğimiz bu yol, kolay bir hastalığın rehabilitasyon edilmedikçe gelişmesine ve sonunda ise ciddi bir tabloya dönüşmesine yol açıyor. Bir Hayli şahsın yaşadığı ancak gizlemeyi seçim ettiği idrar kaçırma problemlerinde olduğu gibi… Avrasya Sağlık Kurumu Bevliye Uzmanı Arman Çitçi, idrar kaçırmanın bir kader olmadığı vurgularken mevzuyla alakalı ehemmiyetli bilgiler veriyor.
İdrar kaçırma enkotinans
İdrar kaçırma enkotinans, hastalarda istemsizce alana gelen idrarı yakalayamama vaziyetine verilen addır. Türkiye de ise 40 yaş ve üzeri her 4 bayandan 1 i idrar kaçırma meseleyi yaşarken, 50 yaş ve üzeri her 10 erkekten 1 i ise idrar kaçırma meseleyi yaşıyor.
Kimlerde ve hangi yaş gruplarında görülür
– Çocuklarda gece nemlendirmeleri, zaman içerisinde geçeceği düşünülen ve rehabilitasyona gerek dinlenmeyen bir mesele olarak idrak edilmektedir.
– Bayanlarda doğum rakamıyla doğru orantılı menopoz sürecinde yaşanan hormonal metamorfozlar neticesinde bu hastalık görülebilir. Gülerken, öksürürken, aksırırken hatta ayağa kalkarken dahi istemsizce idrar kaçırma olayları yaşanmaktadır. Bu vaziyet bayanlarda yaşa bağlı bir gidişatmış gibi kabul görmekte ve natürel bir sonuç olarak kabul edilmektedir.
– Bunun dışında seyrek de olsa prostat operasyonu sonrası erkeklerde de eş stilde idrar kaçırma olayları ortaya çıkmaktadır.
– Enkontinans sosyal ve günlük yaşamda kabullenilmesi ve alışılması hayli güç ve yaşamı muhakkak oranda kısıtlayıcı bir vaziyettir. Bazen bu kasvetten dolayı içtiği su ve akışkanı ileri derecede eksilten şahıslar vardır. Böyle bir yola müracaat etmek çözüm değildir aksine dokuları ve böbrekleri susuz vazgeçmeye neden olur ve daha büyük sağlık meselelerine yol açar.
İdrar kaçırma tipleri
Total Enkontinans: Mesanenin hiçbir biçimde idrar depolayamaması, böbreklerden mesaneye akan tüm idrar tamamen dışarı vazgeçilmesidir. Bazen nörolojik hastalıklar, bazen de operasyonlar sonrasında ortaya çıkabilir. Enkontinans temel olarak dört tipte gruplandırılır. Bunlar;
– Refleks Tipi İdrar Kaçırma: Rastgele bir ihtar olmaksızın istemsiz olarak altına kaçırma gidişatıdır.
– Sıkışma Aciliyet veya Yetiştirememe Tipi İdrar Kaçırma: Şahsın idrar olduğunu fark ettiği anda idrarını bekletememe ve erteleyememesi neticeyi idrarını kaçırmasıdır. Mesanenin doluluk idrak etmesi ve hassasiyeti, olması gerekenden hayli fazladır. Bu tip idrar kaçırma enfeksiyonları; taşlar, idrar yolu veremi veya mesane urlarında karşımıza çıkmaktadır. Bu kasveti yaşayan insanlar bulundukları her etrafta evvel tuvaletin yerini bilme lüzumu dinlerler.
– Stres Tipi İdrar Kaçırma: Karın içi tazyikin çoğalışı neticeyi ıkınma, öksürme, gülme, kahkaha atma, yüksek sesle konuşma, ayağa kalkma damlalar halinde veya daha fazla idrar kaçırmadır.
– Taşma Tipi İdrar Kaçırma: Her yaşta oluşabilecek idrar yolu darlıkları veya ileri yaşlardaki prostata bağlı tıkanıklar neticeyi boşaltılamayan idrar torbasındaki tazyikin çoğalmasıyla taşan idrarın kaçmasıdır. İdrar kanalında darlığı olan gençlerde de görülebileceği gibi prostat hastalıklarında da karşımıza çıkabilir.
İdrar kaçırma sebepleri
– İlerleyen yaşa bağlı sağlık meseleleri,
– Fazla kilolu olmak,
– Kabızlık,
– Vajinal enfeksiyonlar,
– Sarkmalar,
– İdrar taşları ve urları,
– Menopoza bağlı hormonal farklılıklar,
– Şeker hastalığı,
– Erkeklerde görülen prostat gelişmesi,
– Beyin işlevlerinde yavaşlamaya neden olan hastalıklar. demans, alzheimer, damarsal hastalıklar
İdrar kaçırma teşhisinde kullanılan usuller
İdrar kaçırma sebeplerini bulmak için birkaç adım gerekir. Uzman hekim tarafından alınacak tıbbi hikayeniz sırasında idrara çıkma alışkanlıkları hakkında ayrıntılı sualler sorulur. İdrar
kaçırma olup olmadığını kavramak için idrara çıkma günlüğü yakalamanız gerebilir. Bu gidişatta idrar kaçırma ölçülerini ve zamanını anekdot faktörüz hekimin tanı koyması için basitleştirici bir etmendir. Bunun dışına yapılacak bir hayli testle de idrar kaçırma tanısı koymak muhtemeldir. Bu testler;
Boya testi: Bedeniniz için hasarsız bir boya idrar torbanıza verildikten sonra size ped verilir. Şayet ped boya olmuşsa idrar kaçırma var demektir.
Stres testi: Sizden idrar torbanız doluyken öksürmeniz istenir. Rastgele bir idrar kaçırma anekdot edilir.
Ürodinami: İdrar torbası dolarken tazyik ile hacim, boşalırken ise idrarın akış sürati ölçülerek tanı konulur.
Sistoskopi: Ucunda mercek olan ince, uzun ve ışıklı bir tüp ile idrar torbasının içine bakılır.
İdrar kaçırma bir kader mi
Büyüyen tıbbi usullerle beraber idrar kaçırma, rehabilitasyon edilebilir bir sağlık problemidir. Bir Hayli şahsın yaşadığı idrar kaçırmad rehabilitasyon olarak 4 temel ilke vardır. Bunlar;
İlaçla rehabilitasyon: Mevzunun uzmanı doktorlar tarafından karar verilen, mesane hafifletici ilaçların kullanımı buna uygun olan bireylerde fayda sağladığı görülmektedir.
Tavırsal rehabilitasyon: Tavır rehabilitasyonunun emeli bayanların idrar kaçırmalarının neden olduğunu öğrenmelerine ve bunlardan sakınmalarına takviyeci olmaktır. Yaşam stilinde yapılacak farklılıklar kilo vermek, sigarayı vazgeçmek, ağır kaldırmaktan kaçırmak vb. idrar kaçırma problemine karşı verimli olmaktadır.
Fizik rehabilitasyon: İdrar kaçırmasıyla alakalı olarak en yaygın fizik rehabilitasyon usulü kegel egzersizlerdir. Kegel egzersizler, alttaki adalelerinizi sıkılaştırıp üretra, vajina ve rektum girişlerinin çevresindeki adaleleri kuvvetlendirmektedir.
Cerrahi rehabilitasyon: Hakikat stres inkontinansın rehabilitasyonu, cerrahi usullerle yapılan rehabilitasyon şeklidir. Bu meseleyi düzenlemek için günümüzde uygulanan muhtelif operasyon tipleri mevcuttur.