Kadınların 3 fobili düşü ve çözümleri
Miyom, çikolata kisti ya da öteki yumurtalık kistleri kadınların en çok korktuğu sağlık meseleleri arasında yer alıyor. Rahim ya da yumurtalıkların alınması ile sonuçlanabilen bu problemler uzuv gözetici cerrahi ile konforlu bir biçimde ortadan kaldırılabiliyor. Memorial Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Önder Koç, iyi mizaçlı kitlelerde uzuv gözetici cerrahi ile rahim ve yumurtalık kaybının önlenebileceğini ve bu operasyonun kadın sıhhati açısından ehemmiyetini anlattı.
Afaki uzuv kaybı yasaklanır
Uzuv gözetici cerrahi, iyi mizaçlı kitlelerde rahmi ve yumurtalığı gözeterek yalnızca hududu tanımlanmış urun çıkarılmasıdır. Laparoskopik uzuv gözetici cerrahi, yüksek çözünürlüklü kameraların sağladığı 20 kat geliştirmeli görüntü üzerinden yumurtalık ve rahme hasar vermemeyi emeller. Ekranda her detay görüntülenerek yapılan işlem sarih cerrahiye oranla çok daha alıngan asıllaştırılır. Böylece afaki uzuv kayıpları yasaklanmış olur.
Rahmi almak başka hastalıkları tetikler
Kalça tabanının çatısını oluşturan ve rahimde sonlanan bağlar, bedenin en güçlü bağlarıdır. Rahim alındığı takdirle bu bağlar hasar görür ve ilerleyen süreçte başka rahatsızlıkların büyümesine neden olur. Laparoskopik uzuv gözetici cerrahi iyi mizaçlı kistlerde rahmi korunarak bu bağların hasar görmesi maniler. Buna rağmen rahim ya da yumurtalık, kanser kuşkusu olan vaziyetlerde kesinlikle alınmalıdır.
Uzuv gözetici cerrahinin 3 verimi
– Bağların kesilmemesi ileri yarıyıl sarkma tehlikelerini eksiltir. Hasta, bağırsak sarkması ve mesane sarkmasından korunmuş olur.
– Rahim ve rahim ağzı alınmadığı için cinsel yaşama meselesiz devam edilebilir.
– Yumurtalık alınmazsa hormon salgılama devam eder. Menopozu geciktirir, kalp sıhhatine ve kemik sıhhatine fayda sağlar. Menopoz sonrasında salgıladığı androjenlerle hastanın daha diri kalmasını sağlar.
Tehlikeyi en az olan yöntem kapalı cerrahi
İleri aşamadaki yumurtalık kanserleri dışında tüm kadın doğum operasyonları laproskopik başka bir deyişle kapalı olarak yapılabilir. Bunlar rahmin ya da yalnızca miyomun alınması, yumurtalık kistlerinin alınması, tüplere müteveccih operasyonlar, rahim sarkmasına müteveccih askı operasyonları, idrar kaçırma operasyonları olarak sayılabilir. Bu harekâtların kapalı cerrahi ile yapılması hasta sıhhati ve konforu açısından büyük ehemmiyet taşır. Sağlık Kurumu uyuyuşunun kısa olması sayesinde, günlük yaşama ve konuta süratli dönüş sağlanır. Sarih cerrahide olan bağırsak tıkanıklıkları, karın yapışkanlıkları, kesi yeri fıtıkları ve kesi yeri enfeksiyonları nerdeyse hiç görülmez. Hasta erken hareket ettiği için bedende hareketsizliğin getirdiği akciğer ve beyine olabilecek pıhtı atılımı tehlikeyi çok eksilir.
Miyomlar her 9 kadından birinde görülüyor
Miyomlar nerdeyse her 9 kadından birinde görülen patolojilerdir. Her miyom cerrahi gerektirmez. Buna rağmen vajinal kanama, adet kumpassızlıkları, kasık sızısı, mesane ve son bağırsağa bası şikayetleri yaratan ya da bebeğin rahme tutunmasını ve hamileliğin devamını etkileyecek miyomlarla müdahale edilir.
Çikolata kistinde altın standart kapalı cerrahi
Çikolata kistlerinde en ehemmiyetli nokta operasyon kararıdır. Kist büyüklüğü, kronik kasık sızısı, yumurtalık hormon rezervi, tek ya da çift taraflı olup olmadığı değerlendirilerek operasyon kararı alınır. Operasyon kararı verildiğinde ise altın standart olarak laparoskopi öne çıkmaktadır. Laparoskopi ile cerrahinin reelleştirilmesi, olası olduğunda yüksek ısı ile yumurtalığa temastan sakınılması, yumurtalıktaki yumurta havuzunun korunması gerekmektedir. Çıkarılacak kist kapsülüne yakın çalışılması ve yumurtalık doku kaybından sakınılması gerekir.
Rahim sarkmalarına konforlu çözüm
Müdahaleli ve güç geçen doğum süreçlerinden sonra kalça kemiğinin altını saran pelvik taban denilen doku ciddi hasar görebilir. Bu gidişatta rahmin, mesanenin ya da son bağırsağın vajenden dışarı çıkması vaziyeti yaşanabilir. Daha Öncekinden karın orta hattına 15-20 cm lik kesilerden yapılan askı operasyonları günümüzde göbek deliğinden giren kamera eşliğinde 5 mm’lik ufak girişlerden yapılabilmektedir.