Kadınların fobili düşü Menopoz

18.04.2022
328
Kadınların fobili düşü Menopoz

Okan Üniversitesi Sağlık Kurumu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Azası Cihan Karadağ, menopoz ile alakalı merak edilenleri anlattı.

menopoz

Menopozda neler oluyor

Menopoz belli safhalardan oluşur ve bunlar zamanla yerine oturur. İlk yarıyıl;

Perimenoz: Bu yarıyıl menopoza girme evresinde 2 veya 3 sene evvel başlar. Bu yarıyılda muhakkak şikâyetler arasında yumurtalık yoğunluğunun abonelimi, ateş basmaları olarak görülebilir. Şahıslar bu yarıyılda çocuk sahibi olabiliyor. Fakat düşünülmemesi daha çok öneriliyor.

Menopoz: Bir evvelki düzeyden bu yana 1 sene geçtiğinde, menopoz safhasına girilmiş olur. Başka Bir Deyişle bu yarıyılda adet döngüsü, kanama ve yumurtalıklar durmuş olur. Artık bu yarıyılda hamile kalma gidişatı ortadan kalkar.

Erken Menopoz: Bazı kadınlar, öbür kadınlara oranla daha erken menopoz yarıyılına girebilir. Genetik ve geçirilmiş bazı hastalıklar buna neden olabilir.

menopoz

Menopoza girdiğinizi nasıl anlarsınız

Menopoz yarıyılı evvelinde ve menopoz yarıyılında kadınlar sık sık şu şikayetlerle karşılaşıyor:

– Gece terlemeleri ile başlayan uyku bozuklukları
– Menopoz yarıyılından evvel başlayan adet bozuklukları
– Çarpıntı
– Baş sızısı
– Psikolojik farklılıklar

Cinsel hayat Menopoz ile eksilir mi

Menopoz sebebiyle vajinada kuruluk alana gelebilir. Vajinadaki esneklik daha aza inebilir. Rehabilitasyon edildiğinde ve hastalara uygun ilaç kullanımı yapıldığında bu mesele ortadan kalkar. Hastalar, doğru rehabilitasyon ve kumpaslı takipler ile cinsel hayatlarına aynı biçimde devam edebilir.

menopoz

Sıhhatli bir Menopoz yarıyılı için

Bu yarıyılda uygulanması gereken en ehemmiyetli şeylerden biri; egzersizdir. Haftada en az 3 defa olamk üzere kumpaslı egzersiz, meopozun tesirlerini azaltacaktır.Sporu hayatınızda aralıksız hale getirin. Sigara kullanmayın. Bol bol vitamin alın. Kemik sıhhati için kumpaslı olarak, kemik mineral yapısını destekleyici multivitaminler kullanın. Bu yarıyılınızda uzman bir doktora görünmeyi unutmayın.

YAZAR BİLGİSİ