Kafa travmalarının hepsi beyni derinden etkiliyor
Beynin kimlik uzvumuz olduğunu belirterek beyin sıhhatinin ehemmiyetine işaret eden Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, “Eğitim seviyeyi düşüklüğü, bilmemek, bunalıma girmek, uyuşturucu ve içki kullanmak beyin sıhhatini tehdit ediyor” ihtarında da bulunuyor.
Beyin kimlik uzvumuzdur
“Beyin düşünce ve tutum uzvumuz olarak yaşamımız için vereceğimiz kararları, bilmemizi ve bildiklerimizi uygulamamızı sağlayan, bu yolla yaşamımızın niteliğini tanımlayan uzuvdur” diyen Tanrıdağ, “Doğruyu yanlıştan, iyiyi makûstan, hoşu çirkinden beynimiz yoluyla ayırırız. Beyin kimlik uzvumuzdur. Kim olduğumuzun beyin sıhhati yoluyla farkında olabiliriz” diye konuştu.
Motosiklet kullanırken kesinlikle kask takın
Beyin sıhhatini tehdit eden etmenler içinde ilk sırada kafa travmalarının bulunduğunu belirten Prof. Dr. Tanrıdağ, “Her kafa travması beyin sıhhati için bir risktir. Bu sebeple kafa travmalarından korunmak, motosiklet kullanırken kask takmak, boks gibi aktiviteleden uzak durmak, beyin damarları hasta olduran sıhhatsiz yiyecekleri kısıtlamak gerekir. Eğitim seviyeyi düşüklüğü, bilmemek, bunalıma girmek, uyuşturucu ve içki kullanmak beyin sıhhatini tehdit eden etkenlerdir” ihtarında bulundu.
Beyin sıhhati için bu tekliflere kulak verilmeli
Tanrıdağ, Alzheimer’da yaşam stilinin ehemmiyetini vurgulayarak hastalığı önlemeye ait ehemmiyetli nasihatlerde de bulundu. Prof. Dr. Tanrıdağ, nasihatlerini şöyle sıraladı:
– Hastalıkla alakalı efsanelere inanmayın.
– Yalnız yaşamayın, konuta kapanmayın.
– Hep aynı işlerle uğraşmayın, yeni şeyler deneyin.
– Yaşınızın insanı olmayın. Statünüzden sıyrılın.
– Dünyanın merkezinde oturmaktan bırakın.
– Anlamınızdan evvel duygularınıza güvenin.
– Hakimiyetli açlık öneri ediliyor.
– Seçenek tıbbın bu mevzuda yapacağı bir şey yok.
– Bulmaca çözecekseniz sudokuyu seçim edin.
– Nefret duygusundan uzak durun, pozitif düşünün.
– Çocukluğunuzun ve gençliğinizin mekanlarına gidin.
– Müzik dinleyin, muhtemelse şarkı söyleyin.
– Sabahları ilk işiniz gazete okumak olmasın.
– TV’de uzun haber ve müzakere programlarından uzak durun.
– Kumpaslı cinsel yaşam beyni uyarıyor.
Erken teşhis ehemmiyetli
Beyin sıhhatini gözetmek için erken teşhisin ehemmiyetine vurgu yapan Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, özellikle Alzheimer gibi hastalığının başlangıç bulgularının basitlikle yanlış açıklanabildiğine dikkat çekti. Alzheimer hastalığının yaşa bağlı akıl bitkinliği ve ihmalkârsızlık, bunalım, tiroid, hastalığı, B12 vitamini noksanlığı gibi vaziyetlerle karşılaşılabildiğini ifade eden Tanrıdağ, “Erken tanısı mevzusunda yaygınlaşmış bir uygulama yoktur. Buna karşılık, erken tanısı mevzusunda alıngan beyin check-up analizlerinin önerilmesi ise çok enderdir. Hastalıktan korunma ve ilerleme süratini yavaşlatma güzergahlarından beyni gözeten yaşam stili tekliflerinin yerine getirilmesi çok ehemmiyetlidir” ihtarında bulundu.