Kasık ağrısı neden olur

22.02.2022
416
Kasık ağrısı neden olur

Sıhhatli yaşam, egzersiz ve sporun ehemmiyeti her geçen gün vurgulandıkça spor salonlarına ve spor aletlerine olan alaka da o kadar çoğalıyor. Doğru yapılan sporla bedeninizde şahaneler yaratırken, yanlış ya da hakimiyetsiz yapılan spor ise ciddi yaralanmalara neden oluyor.

Koşma, futbol, yüzme, binicilik, jimnastik gibi sporlarda en çok kullanılan adaleler bacak içi adale grubudur. Tekerrürlü hareketler ve zorlayıcı stresler bacak içinde, kasığa yakın adalelerin ve özellikle tendonların yaralanmasına neden olur. ‘Adduktor tendinit’ değişik ismiyle ‘kasık ağrısı’ fazla spor veya hakimiyetsiz hareketler neticeyi oluşan bir yaralanmadır.

Sabahları kasık bölgesindeki katılık ve ağrı, etkinlik başlangıcında kasıkta oluşan ağrı en tipik belirtilerdir. Yürüyüş sırasında kasıkta sürükleme ve zorlanma hissi, hatta yürüyüşe mani olabilen belirgin ve batıcı ağrılar olabilir. Aynı zamanda yaralanan tendona değildiğinde hassasiyet vardır.

Peki, kasık ağrısı neden oluşur? Okan Üniversitesi Fizik Rehabilitasyon ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, kasık ağrısının sebepleri ve rehabilitasyon usulleri hakkında ehemmiyetli bilgiler verdi.

Zorlama ve fazla kullanma neticeyi büyür

“Kasık bölgesindeki ağrı yalnızca ortopedik bir yaralanma olarak düşünülmemelidir. Kesinlikle alakalı kısımlarda tetkik olunması gerekmektedir. Değişik hastalıklar elendikten sonra yapılan ortopedik tetkik patolojinin teşhis edilmesini basitleştirir.

Kasık bölgesindeki ağrı ve yaralanma en sık zorlama ve fazla kullanma neticeyi büyür. Yeterince germe ve ısınma yapılmaması, hakimiyetsiz yapılan germe ve güçlendirme egzersizleri tendonun fazla yüklenmesine, netice olarak iltihabi bir tepkin sarihe çıkarmasına neden olur.

Bağdaş kuramayanlar

Bazı şahıslarda bacak içi adaleleri kısadır. Bu adale grubu kısa olan bireyler sıklıkla bağdaş kuramamaktan ve yere oturamamaktan şikâyet ederler. Fizyolojik olarak kısa olan adalelerin dolaşımı ve beslenmesi düzgün değildir ve yeterli güce sahip değildir. Bu da adaleleri yaralanmaya sarih hale getirir.

Bacağınızdaki kısalık 1 cm’den fazlaysa

Sağ ve sol bacaklar arasındaki uzunluk farkı ise sıklıkla gözden kaçırılan ve kasık ağrıdene yol açan bir değişik etkendir. İnsan bedeni bacaklar arasındaki uzunluk farkını 1 cm’ye kadar rastgele bir problem ortaya çıkmadan tolere edebilir. Ancak patolojik gidişatlarda ve 1 cm’den fazla olan fark da kalça ve bacak etrafı adalelerdeki yük dağılımı balansı bozulur. Tendonlara fazla yük biner.

Dinlenmelisiniz

Kasık ağrısı rehabilitasyonunda ise en ehemmiyetli unsur dinlenmektir. Yaralanma mekanizmasının fazla kullanım ve zorlanmaya bağlı olduğu göz önünde bulundurulduğunda tendonu ve adaleyi gözetmek, dinlendirmek önceliklidir. Dinlenmeyle beraber hemen buz uygulamasına başlanmalıdır. Gün içinde 2 saatte bir 20 dakika yapılan buz tendondaki şişliğin ve inflamasyonun cerahatin eksilmesini sağlar.

Manuel terapi uygulayın

Manuel Terapi uygulamaları ile gergin ve yapışkan adale lifleri birbirini ufalar. Tendondaki inflamasyon ise friksiyon ismi verilen özel bir teknikle dağıtılır. Ödemin ve inflamasyonun eksilmesi, manuel terapi ile dolaşım çoğalması iyileşme sürecini süratlendirir. Rehabilitasyona başladıktan birkaç gün sonra ağrısız bütün hareket sağlanır. Egzersizlerle desteklenen rehabilitasyon programı ile birkaç hafta içinde iyileşme sağlanır.”

YAZAR BİLGİSİ