Kolonoskopi hakkında merak edilenler
Kolonoskopi, hastaları en çok kaygı veren tıbbi harekâtlar arasında yer alıyor. Özellikle bazı hastalar, kolonoskopi yaptırması gereken bir gidişat söz mevzusu olduğunda, sağlık kurumuna gitmeyi dahi erteleyebiliyor. Oysaki başta sütun kanseri olmak üzere yaşamsal ehemmiyet taşıyan bir hayli hastalığa erken tanı imkânı sağlayan kolonoskopi, hastaya rehabilitasyon imtiyazları sunuyor.
50 yaş sonrası kumpaslı olarak yaptırılması gerekiyor
Kolonoskopi kalın bağırsağın görüntülenmesine yarayan bir tanı usulüdür. Ultrason, tomografi, sanal tomografi ve dışkıda saklı kan muayeneyi gibi harekâtlar sindirim sistemi hakkında birtakım ön bilgiler verir. Ancak alınan netice, kolonoskopi kadar kapsamlı olmamaktadır. Kolonoskopide, bir ucunda kamera olan takribî serçe parmak kalınlığında siyah bir hortum ile bağırsağa girilir ve içerisi araştırılır. Hiçbir şikayet olmasa da 50 yaş sonrası hekiminin önereceği aralıklarla kolonoskopi yaptırılması gerekmektedir.
Hangi gidişatlarda kolonoskopi yapılır
· Birince derece akrabalarda sütun kanseri veya sütun polibi teşhis edilmesi
· Dışkıda kan
· Anemi ve demir beceriksizliği
· Bazı kronik hastalıklar
· İrinli bağırsak hastalıkları
· Dışkılama alışkanlığında ciddi farklılıklar
· Kabızlık ya da ishal
· Kilo kaybı
· Uzun süren karın sızısı
Poliplerin erken teşhisi rehabilitasyonda büyük avantaj sağlıyor
Polip, bağırsağın içinden büyüyen minik yapılardır. Bunlar zaman içinde gelişip, kanserleşme tehlikeyi taşımaktadır. Şayet polipler erken tespit edilir ve çıkartılırsa, poliplerin neden olacağı sütun kanserinin önüne geçilmiş olur. Dışkıda kan her zaman kanser habercisi değildir, hemoroid de olabilir. Ancak bunun doğru teşhis edilmesi için kesinlikle hekime danışmak gerekmektedir.
Operasyon galibiyeti için hasta hekim geçimi ehemmiyetli
Kolonoskopi mevzusunda hastaları en çok ailesi ve yakın etrafından dinledikleri endişelendirmektedir. Anlatıldığı kadar zorlu bir operasyon değildir. İyi bir bağırsak pakliği, operasyon niteliği yükseltir. Ayrıca kumpaslı olarak alınan ilaçlar varsa hekim bilgilendirilmeli ve özellikle kan sulandırıcı ilaçların operasyon sırasında kanama tehlikesini artırabileceği unutulmamalıdır. Harekâttan dün hiçbir şey yenilmemesi ve yalnızca akışkan alması gerekmektedir. Suyun yanı gizeme soda, elma suyu ya da değişik seçenekler de harcanabilir. Akışkan tüketimi hastaya göre tasarlanır. Tansiyon düşüklüğünde tuzlu su da önerilir. Kolonoskopi evveli hastanın gidişatına uygun paklik solüsyonları kullanılır. Bunlar, yaşa ve sağlık gidişatına göre seçilir. Ancak en ehemmiyetlisi, hastanın dünden berrak akışkan harcaması ve hekiminin verdiği ilaçları kaidelerine uygun biçimde kullanmasıdır.
Kolonoskopi sonrası eve otomobille dönmeyin
Operasyon sonrası anestezinin tesiri ortadan kalkana kadar hasta 1 saat gözlem altında ardından da sağlık kurumundan parçalayabilir. Anestezi alan hastaların eve otomobille dönmeleri ya da işe gidip, dikkat gerektiren çalışmalar yapmaları önerilmez. Hasta, operasyon sonrası gaz şikayeti yaşayabilir. Bunun sebebi, kolonoskopi sırasında bağırsağı görmek için verilen hava kaynaklıdır. Kısa vakit içinde geçer. Kolonoskopi endişesinin yersiz ve yanlış olduğu, uzman ellerde yapılırsa ve hasta üzerine düşeni yaparsa son derece tesirli netice verdiği unutulmamalıdır.