Kronik böbrek hastalığını etkileyen 6 tehlike

Kronik böbrek yetmezliği için tehlike altındaki şahıslara müteveccih kumpaslı tarama ve faal rehabilitasyon ile hastalığın ilerlemesi önlenebiliyor. Böbrek yetmezliğinin, her yaşta ve cinsiyette oluşabildiği bilinse de, özellikle 40 yaşından sonra ve bayanlarda daha sık görülüyor. Memorial Antalya Sağlık Kurumu Bevliye Bölümü’nden Op. Dr. A. Egemen İşgören, 8 Mart Dünya Böbrek Günü sebebiyle böbrek sıhhati hakkında bilgi verdi.
Bayanlarda daha çok görülüyor
Kronik böbrek yetmezliği böbreğin süzme işlevlerindeki ilerleyici eksilme olarak belirlenmektedir. Hastalık sıklıkla sinsi izlediği için, hastalığın cemiyette görülme sıklığı ve yaygınlığı çoğalmaktadır. Kumpaslı tarama yapılmadıkça erken safhalarda teşhisi güçtür. 10 kronik böbrek hastasından yalnızca biri hastalığın farkındadır. Farkındalığının ve erken tanısının düşük olması sebebiyle, hastalık sıklıkla son yarıyıl böbrek yetmezliği safhasına ilerler.
Geceleri çok sık idrara çıkıyorsanız
Hastalık gece idrara çıkma sıklığındaki çoğalışla kendini gösterebilir. Gece bir seferden daha fazla idrara çıkan hastaların böbrek işlev testlerini yaptırması erken tanıda ehemmiyetlidir. Ödem, tansiyon hakimiyetinde güçleşme, idrarda köpüklenme, idrarda mikroskopik ya da gözle görülür kanama veya protein firarisinin olması gibi vaziyetler değişik bulgular arasında yer almaktadır. Son yarıyıl böbrek yetmezliğine erişmiş hastalarda iştahsızlık, bulantı, kusma, kaşıntı, kramp, halsizlik gibi şikayetler görülebilir.
Kronik böbrek hastalığı için azami tehlike etmenleri şunlardır;
– Şeker hastalığı
– Tansiyon yüksekliği
– Kalp-damar hastalıkları
– Obezite
– İleri yaş
– Ailede böbrek hastalığı varlığı
Kumpaslı hakimiyetler ehemmiyetli
Hipertansiyon ve şeker hastalarının kronik böbrek hastalığına tutulma tehlikeleri yüksektir. Bu sebeple bu hastaların böbrek işlevlerinin daha yakından takip edilmesi ehemmiyetlidir. Hiçbir şikayetleri olmasa da en az 6 aylık periyotlar ile böbrek işlevlerine bakılmalıdır. Ayrıca böbreğin kistik hastalıkları, kronik ve yineleyen böbrek enfeksiyonları, idrar yollarına ait firariler, böbrek taş hastalıkları, özellikle romatizmal ya da ağrı kesici ilaçların uzun süreli kullanımları gibi vaziyetler, böbrek hastalığına tutulma tehlikesini artırabilir.
Basitçe teşhis edilebilir
Kronik böbrek hastalığı kolay ve ucuz kan ve idrar testleri ile basitçe teşhis edilebilir. Erken aşamada tespit etildiğinde hem kronik böbrek hastalığına özgü genel ihtiyatlar, hem de altta uyuyan veya eşlik eden hastalıklara müteveccih rehabilitasyon yaklaşımları ile ilerlemesi yasaklanabilir veya geciktirilebilir. Üstelik tehlikeli fertlere müteveccih faal tarama ve rehabilitasyon ile hastalığın gelişimi önlenebilir.
Böbrek sıhhati için bu 15 altın kaideye dikkat edin;
– Kumpaslı egzersiz yapın
– Sıhhatli beslenin ve ideal beden ağırlığınızı gözetin
– Tuzu azaltın
– Günde vasati 2-2,5 litre su harcayın
– Sigara kullanmayın
– Fazla içki tüketiminden kaçının
– Afaki yere ağrı kesici ve antibiyotik kullanmayın
– Taş ve idrar yolu enfeksiyonlarının sebebini bilin
– Kan tazyikinizi takip edin
– Kan şekerinizi emin aralıklarla hakimiyet ettirin
– Magnezyum kapsayan yiyecekler harcayın
– Gazlı ve şekerli meşrubatlardan uzak durun
– Kafein kullanımını emin bir ölçüde tutun
– İdrarı mesanede yakalamaktan kaçının
– Lahana, karnabahar, kırmızı biber, sarımsak, soğan, elma, kızılcık, yaban mersini, frambuaz, çilek, kiraz, kara üzüm, yumurta beyazı, balık ve zeytinyağı harcayın