Mektep çağındaki çocuklarda enfeksiyona dikkat
Bağışıklık sistemi henüz olgunlaşmamış ve hijyen mevzusundaki bilgileri yeterli olmayan mektep çağındaki çocukların kalabalık bir civarda beraber uzun zaman geçirmeleri neticeyi pek çok enfeksiyona sarih olduğunu ifade eden Doç. Dr. Meral Sönmezoğlu, bu enfeksiyonları üç grupta topluyor:
Hastalıklar kolaylıkla bulaşabiliyor
Bu enfeksiyonların başında çocukların birbirlerine aksırma, öksürme yoluyla geçirdikleri üst ve alt solunum yolları enfeksiyonları kazanç. Farenjit, sinüzit, nezle, kulak yolu cerahati, bronşit ve zatürre bu gruba girer. İkinci grup ortak kullanılan tuvaletlerde hijyen yetersizliğine bağlı olarak bulaşan bağırsak enfeksiyonlarıdır.
Mekteplerde hijyen kaidelerine dikkat edilmediğinde bir taşıyıcıdan bir hayli bireye asalak enfeksiyonları bulaşır. Üçüncü grup ise mantar başta olmak üzere ten enfeksiyonlarıdır. Çocuklar birbirleriyle aralıksız temas halindedir, birbirlerinin ellediği her şeyi kolaylıkla ağızlarına götürebilir, aynı yerden yemek yer ve kolay kolay tiksinmezler. Dolayısıyla ten-yumuşak doku enfeksiyonları çocuktan çocuğa kolaylıkla geçer.”
Sınıflar havalandırılmalı, tuvaletler pak yakalanmalı
Doç. Dr. Sönmezoğlu enfeksiyonların önüne geçmek için mektepte dikkat edilmesi gereken mevzuları ise şöyle aktarıyor: ”Mektepte hijyen kaidelerinin çok iyi oturtulmuş olması gerekli. Metrekare başına belirli rakamda talebenin düşmesine ve sınıfların kalabalık olmamasına özen gösterilmeli. Teneffüs arasında çocukların sarih havaya çıkması sağlanmalı.”