Menapozla başlayan göz kuruluğuna dikkat
Göz kuruluğu, gözyaşının yeterli üretilememesi, üretilen gözyaşının nitelikli olmaması veya çok acele buğulaşma olması sebebi ile oluşur. Göz kuruluğunun yaradılışında inflamasyon iltihabi süreçlerinin de rol oynadığı öğrenilmektedir. Rehabilitasyon edilmediğinde göz yüzeyinde kurumaya bağlı olarak ülser, ağrı ve çok ciddi vaziyetlerde kornea olarak adlandırılan transparan katmanın delinmesi ile görme kaybına yol açabilir.
Göz kuruluğu bireylerin günlük etkinliklerini tesirler. Kitap okurken, bilgisayarda çalışırken, araba kullanırken ve klimalı etraflarda gözde yanma, batma, kızarıklık ve refleks sulanmalara neden olur. Bütün tersi gibi düşünülse de göz kuruluğunda da gözlerde yaşarma olur, bu gidişat kuruyan gözün kendini gözetmek emeli ile refleks olarak gözyaşı üretmesini sağlar.
Menapoz tetikliyor
Göz kuruluğu tüm yaş ve cinsiyetlerde görülmesine karşın en sık 40 yaş üzerindeki bayanlarda görülmektedir. Bunun sebebi hormonlardaki metamorfoza bağlı olarak gözyaşı imalinin eksilmesidir. Daha ileri yaslarda menopozun oluşması ile beraber şikayetler daha fazla rahatsız edici olmaktadır.
Kuru gözün tanısı muayenehane tetkik ile konulmaktadır. Tanıda biomikroskopik tetkik sırasında kullanılan renkli boyalar son derece kıymetlidir. Gözyaşı ölçüsünü ölçen kağıt çubuklar Schirmer takiplerde kullanılmaktadır. Göz kuruluğunun teşhisinde rastgele bir görüntüleme usulü bereket sağlamaz. Muayenehane tanı en ehemmiyetli usuldür.
İlaçlar hekim hakimiyetinde kullanılmalı
Göz kuruluğunun rehabilitasyonu ilaçlar yolu ile yapılmaktadır. Deneysel olarak oluşturulan cerrahi usuller su ana kadar tesirli olmamıştır. Rehabilitasyonda en sık kullanılan ilaçlar suni gözyaşı damlaları ve merhemleridir. Rakamsız çeşidi olan bu tur ilaçlar temel olarak beceriksiz gözyaşının yerine konması prensibinden katlanır. Ufak tüpler veya tek damlalık seklinde olan bu ilaçlar hafif ve orta seviyedeki göz kuruluğunda yeterli olmaktadır. Daha ileri muayenehane vaziyetlerde iltihabi önlemek için kortizonlu ve bağışıklığı baskılayıcı siklosporin damlalar da kullanılmaktadır. Bu damlaların yan tesirleri olduğundan kullanılma ölçüyü ve süresi son derece ehemmiyetlidir. Tüm ilaçlara karşın yeterli düzelme görülmeyen hastalarda ise gözyaşı kanalını geçici olarak kapatan tıkaçlar verimli olabilmektedir.