Menopoz sonrası kanama neden olur
Rahim kanserinin 60-61 yaş arasındaki kadınlarda daha sık görüldüğünü söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Mesut Polat, menopozdan sonra alana gelen kanamaların aksi delil edilene kadar rahim kanseri olarak değerlendirildiğini söyledi. Menopoz sonrası kanamaların yalnızca yüzde 10’una rahim kanseri teşhisi konulduğunu söyleyen Polat, rahim kanserlerinin yüzde 5’lik bir kısmının 40 yaş altındaki kadınlarda görüldüğü mevzusunda uyardı.
Anormal ve kumpassız kanamaları dikkate alın
Rahim kanserinin emin bir tarama programının olmadığını, menopozda alana gelen her kanamada kadınların hekime müracaat etmesi gerektiğini söyleyen Dr. Mesut Polat, “Menopozda olmayan kadınların yaşadığı anormal, kumpassız, şiddetli kanamalar da kesinlikle dikkate alınmalıdır. Ailesinde kanser hikayesi olanlar da her kanamayı umursayarak hekime müracaat etmelidir. Rehabilitasyon genelde cerrahi usullerle yapılır. Hastanın genel sağlık gidişatına göre rehabilitasyon çeşitlenir. Operasyonla rahmin, yumurtalıkların ve tüplerin alınması gerekir. Bu operasyonlar sarih, laparoskopik ve robotik olarak reelleştirebilir. Operasyon tipi hastaya ve kanserin safhasına göre şekillenir.” ifadelerini kullandı.
Kimler tehlike altında
Jinekolojik kanser cinsleri arasında rahim kanserinin Türkiye’de en sık görülen kanser cinsli olduğunu söyleyen Polat, kadınlarda görülen kanserler içerisinde 7’nci sırada yer aldığı mevzusunda uyardı. Dr. Mesut Polat: “Obezite, rahim kanserine tutulmada en ehemmiyetli tehlike etkenidir. Ailede, sütun ve rahim kanseri hikayesi varsa, beden kitle endeksi yüksekse, erken adet görme, geç menapoz, hiç doğum yapmamış olmak yumurtalıklarında Polikistik Over Belirtiyi olanlar tehlike altındadır.”
Beden kitle endeksine dikkat
Obezitenin rahim kanseri tehlikesini 2-3 kat artırdığını söyleyen Polat, “Beden kitle endeksi 35-40’ın üzerinde olan insanlarda rahim kanseri tehlikeyi çoğalıyor. Obezite rahim kanseri tehlikesini 2-3 kat artırıyor. Erken regl olma, geç menopoza girme, hiç doğum yapmamak, meme kanseri sebebiyle tamoksifen grubu ilaç kullanan kadınlarda rahim kanseri tehlikeyi çoğalmaktadır. Hiç çocuk sahibi olmamak rahmin östrojenle olan yükünü artırdığı için tehlikelidir.” diyerek hiç doğum yapmayan kadınların kumpaslı hekim hakimiyetlerini umursamama etmemeleri gerektiğini söyledi.