Mide kanseri ile alakalı ehemmiyetli bilgiler

Suskunca ilerlemesiyle öğrenilen mide kanseri, Türkiye’de en sık görülen kanser cinslerinden biri. Sebebi bütün olarak belirsiz mide kanserinin sinsice ilerlemesi erken teşhisi kuvvetlendiriyor. Üstelik karın sızısı, kabarıklık, halsizlik gibi bulgularla başka hastalıkları taklit ediyor. Acıbadem Kayseri Sağlık Kurumu Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karaman, bazen tek bulgusunun karın sızısı olduğu mide kanseri ile alakalı ehemmiyetli bilgiler verdi.
Mide kanseri sebepleri
Mide kanserinin spesifik bir bulgusu olmadığı ve sinsice ilerlediği için tehlike etkenlerine özellikle dikkat etmek gerekiyor. Genetik özelliklerin yanı gizeme etrafsal etmenler ve hastalığın gelişimine neden olan bazı öncül hastalıkların tesirli olduğu düşünülüyor. Misalin; Dünya Sağlık Teşkilatı ağız yoluyla bulaşan helikobakter piloriyi kansere neden olan etmenler arasına almıştır. Sigara kullanımı da tehlike unsurlarından birini oluşturuyor. Sigara içmeye genç yaşta başlayan ve uzun süreli ağır içici olan bireylerde kanserin büyüme tehlikesinin takribî iki kat çoğaldığı kollanmış. Ayrıca bazı beslenme alışkanlıkları da faktör olabiliyor. Özellikle fazla tuz tüketimi, yiyecek gözetici katkılar, pak olmayan içme suları, yüksek ısıda pişirilmiş etler, küflenmiş hububatlar, tohumlar, çekirdek tohumları ve yağda kızartılmış besinler, fazla kırmızı et tüketimi de tehlikeyi artırıyor.
Mide kanserinin bulguları
Gece uykudan uyandıracak biçimde mide sızısı ve hazımsızlık, nedeni belirsiz kilo kaybı, iştah eksilmesi, erkenden doyma, demir yetersizliği, yutma eforluğu, anemi, bulantı ve kusma, dışkının siyah olması gibi bulgular mide kanserine işaret edebiliyor. Bu bulgular urun bulunduğu yere göre farklılık gösterebiliyor. Özellikle ailesinde mide kanseri öyküsü olanların bir şikayeti olmasa dahi endoskopi yaptırarak kanser ya da kansere neden olabilecek bazı mide hastalıkları açısından hekim hakimiyetine gitmeleri ehemmiyetli. Endoskopi sırasında biyopsi yapılarak teşhis konuluyor. Mide duvarının derin kısımlarına inmeyen urlar da endoskopi ile çıkarılabiliyor. İleri aşama mide kanserinde cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi uygulanıyor.
Mide kanserine bu kaidelere dikkat
– İdeal kilonuzu gözetin.
– Taze sebze ve meyve ağırlıklı beslenirken karbonhidrata hudut getirin.
– Tuzlu, tütsülenmiş, yağlı, asitli, beklemiş ve hazır besinler harcamayın.
– Yaşamınızda sigara veya içkiye yer vermeyin.
– Genetik olarak mide kanseri tehlikeniz varsa kumpaslı aralıklarla tetkiklerinizi ve helikobakter pilori testini yaptırın.
– C vitamini ve kalsiyumdan zengin besinler harcayın.