MS hastalığı ve yapılması gerekenler
Aniden ortaya çıkan ve birkaç gün sürüp düzelen görme, konuşma meseleleri ya da yazının makûslaşması gibi bulgular MS başka bir deyişle Multiple Skleroz hastalığının işareti olabiliyor. MS hastalarının daha sakin bir hayat için iş ve sosyal yaşamdan uzaklaşması ise hamleleri negatif etkileyebiliyor. 25 Mayıs Dünya MS günü evvelinde, Memorial Şişli Sağlık Kurumu Nöroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Türker Şahiner, MS hastalığı ve yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.
Bulgular aynı olmak zorunda değil
Beyni ve omuriliği başka bir deyişle merkezi asap sistemini etkileyen MS hastalığının neden ortaya çıktığı bütün olarak öğrenilmemektedir. Bağışıklık sisteminin bilinmez bir sebeple asap sistemini düşman olarak idrak etmesi ve saldırmasıyla beynin değişik bölgelerinde zararlar oluşabilmektedir. Genellikle saldırılar halinde ilerleyen MS hastalığı, asap sisteminin zarar gördüğü bölgeye göre şahıstan bireye değişik şiddet, sıklık ve belirtilerle ortaya çıkmaktadır.
Yazınız aniden makûslaştıysa MS olasılığını göz arkasını etmeyin
MS teşhisi koymak için yapılan radyolojik görüntülemeler her zaman yeterli olmayabilmektedir. Hastalık genellikle hastanın detaylı hikayesi alındığında anlaşılır. Daha evvel bireyin hayatında olmayan, bir anda ortaya çıkan ve kısa zamanda düzelen konuşma, görme bozuklukları veya yazının bozulması gibi bireye acayip gelen ama önem verilmeyen bulgular MS hastalığını işaret edebilmektedir.
Şahıstan bireye değişiklik göstermekle beraber MS genellikle;
– Duyularda idrak etme problemleri
– Geçici felç ve efor kaybı
– Anormal adale spazmları ve hareket problemleri
– Denge güçlükleri
– Yutmada güçlük
– Fazla bitkinlik bulguları vermektedir.
Değişik hastalıklarla karıştırılabiliyor
MS hastalığında, günler veya haftalar içinde ilerleyen ve belirli bir vakit sonra tamamen kendini gösteren bulgular yeniden birkaç gün veya hafta gibi kısa zamanda düzelebilmektedir. 24 saatte ya da daha kısa zamanda düzelen meseleler, çoğu zaman MS hastalığının bulgusu değildir. MS bulguları ve radyolojik muayenelerdeki görüntüler bazen Behçet veya Lyme hastalığı gibi değişik hastalıklarla karıştırılabilmektedir. Behçet ve öteki nörolojik hastalıklarda bulgular MS gibi birkaç günlük değil daha uzun vadeli ve daha hafif ilerlemektedir. Bunun yanı gizeme MS ile karıştırılan hastalıkların bir haylisinde şiddetli baş sızısı yaşanırken MS rahatsızlığında neredeyse hiç baş sızısı oluşmamaktadır.
Sosyal yaşamdan uzaklaşmayın
Yoğun stres, bağışıklık sistemini ve MS hamlelerini tetikleyebilmektedir. Stresten uzak durmak ismine hastaların iş ve sosyal yaşamdan kendilerini soyutlamaları değişik bir bunalım kaynağı olabilmektedir. Çoğu zaman neşe alınan, yetiştirme ve zafer evhamı olmayan bir işte çalışmak stres hakimiyeti için daha verimli olabilmektedir. MS hastalarının sosyal hayatlarına devam etmesi, özellikle spor etkinliklerinde bulunması hastalığın seyrini pozitif doğrultuda etkilemektedir.
MS hastalığı doğru rehabilitasyon ve yaşam stili tertip etmeleri ile hakimiyet altında yakalanabilir. Hastaların bu 6 kaideye kesinlikle dikkat etmeleri gerekir.
Dikkat edilmesi gerekenler
– Fazla bitkinliklerden kaçının
– Sıhhatli beslenin
– Sigara içmeyin
– Günlük yürüyüş ve egzersizler yapın
– Bazı hastalarda mevcut şikayetlerin daha fazla sezilmesine neden olabilecek hamam, sauna gibi sıcak civarlar yerine ılık suda duş almayı seçim edin
– Bunalım yaratabilecek hadise ve civarlardan kaçının