Nedensiz yere gülme beyin uru habercisi olabilir

Memorial Kayseri Sağlık Kurumu Beyin Asap ve Omurilik Cerrahisi Kısmından Doç. Dr. Cüneyt Göçmez, beyin urları ve rehabilitasyon usulleri hakkında bilgi verdi. Göçmez, “Ur, beden anatomisinde olmaması gereken yerde oluşan doku ya da bir dokunun hakimiyetsiz gelişmesidir. Beyin urları, beyin içindeki hücrelerde oluşabildiği gibi beyne başka bölgeden de atlayabilmektedir. Yapılan araştırmalarda beynin kendi hücrelerinde oluşan urlar, iyi mizaçlı benign ya da makûs mizaçlı malign olabilmektedir. Beyin urları, her yaş grubundan insanda görülebilmektedir. Cemiyette 100 bin bireyden 3-5’inde teşhis edilen beyin urlarına erkeklerde daha sık tesadüfülmektedir” dedi.
Şahıs kendiliğindene kahkaha atmaya başlıyorsa dikkat
Beyin urlarının öğrenilenin aksine her zaman baş ağrısı ortaya çıkmadığını belirten Dr.Cüneyt Göçmez, “Bu urlar bazen az öğrenilen bulgularla kendini gösterebilir. Beklenmeyen ve en enteresan bulgusu ise nedensiz gülme hücumlarıdır. Hasta, dışardan bir tesir olmadan ve durup dururken kahkaha biçiminde güler. Değişik bulguları ise bunalım, sanrılar, çift görme, bedenin bir tarafında anlaşma ya da karıncalanma, efor kaybı hatta ‘düşük ayak’ denilen sadeceayak bileğinin altında efor kaybıdır. Hafif bir baş dönmesi ve yürürken yalpalama dahi urun habercisi olabilmektedir” dedi.
Urun bulunduğu yer ehemmiyetli
Tüm bu bulguların urun beyinde bulunduğu yerle ilişkili olduğunu kaydedenDr. Göçmez, “Motor saha ismi verilen kol ve bacağın beyinde hareketini sağlayan bölgede bir ur söz mevzusu ise kol ve bacaklarda eforsuzluk ile anlaşma olabilmektedir. Duyularla alakalı bölgedeki ur da ağrı ve anlaşma ile kendini belirli edebilir. Başın arka kısmındaki urlar ise görme kayıplarına ve bozukluklarına neden olmaktadır. Urların teşhis edilmesinde öncelikli teknik MR’dır. Ancak urun iyi mizaçlı ya da makûs mizaçlı olup olmadığı patoloji neticesine göre tanımlanır” dedi.
İHA