Obeziteden kurtaracak cerrahi yöntemler
Diyet ve egzersiz programları ile hakimiyet altına alınamayan obezite hadiselerinde ise cerrahi yöntemler hayat kurtarıyor. Memorial Hizmet Sağlık Kurumu Genel Cerrahi Kısmı’nden Op. Dr. Sibel Gelecek Geyik, “22 Mayıs Dünya Obezite Günü” evvelinde obezite cerrahisi hakkında bilgi verdi.
2030’da obezite krizi yaşanması öngörülüyor
Bedende fazla yağ birikmesi olarak belirlenen obezite günümüzde oldukça sık tesadüfülen evrensel bir sağlık meseleyidir. Dünya Sağlık Örgütü’nün WHO bilgilerine göre 2030’da Avrupa’da ciddi bir obezite krizi yaşanması, Türkiye’de bayanların %73’ünün, erkeklerin ise %68’inin obezite hastalığına yakalanması öngörülmektedir. Obezite; diyabet, yüksek tansiyon, insülin mukavemeti, kalp koroner atardamar hastalıkları, metabolik belirti, bayanlarda meme-yumurtalık ve rahim kanseri; erkeklerde kalın bağırsak-prostat ve rektum kanseri, osteoartrit, uyku apnesi, solunum bozuklukları, adet kumpassızlıkları, gebelik kasvetleri ve psikolojik bozukluklar gibi çok ciddi ve ölümcül hastalıklara neden olabilmektedir.
Şuurlu rehabilitasyon ile daha önceki kilonuza dönebilirsiniz
Ancak dünyanın en ehemmiyetli sağlık meselelerinden biri haline gelen obezite rehabilitasyon edilebilir bir hastalıktır. Rehabilitasyonu multidisipliner bir yaklaşım gerektirir. Dahiliye, endokrinoloji, diyet uzmanı, genel cerrahi ve eşlik eden spesifik meseleye yönelik uzman hekimlerle işbirliği çerçevesinde zaferya erişilebilir. Cerrahi rehabilitasyon son yıllarda oldukça gelişmiş olup, doğru seçilmiş hastalarda oldukça galibiyetli neticeler vermektedir. Obezite cerrahisi; beden kitle indeksi yüksek olup, buna eşlik eden Tip 2 diyabet, hipertansiyon, uyku apne belirtiyi, hiperlipidemi gibi ek hastalığı olan, diyet, egzersiz ve ilaç rehabilitasyonunu sınamış ancak galibiyetli olamamış hastalarda uygundur. Hangi hastaya hangi yöntemin uygulanacağı hastanın muayene ve muayenelerinin neticelerinin değerlendirilmesiyle hasta-hekim görüşmesinde karar verilecek bir gidişattır. Ameliyatlar laparoskopik yöntemle zafer ile uygulanabilmekte ve hasta laparoskopik cerrahinin daha az ağrı, daha kısa sağlık kurumunda kalış süresi, daha iyi kozmetik netice gibi avantajlarından da yararlanabilmektedirler.
Cerrahi yöntemler
Sleeve gastrektomi: En aktüel cerrahi rehabilitasyon yöntemidir. Midenin belirli bir kısmı çıkarılarak tüp mide oluşturulur. Mide hacminin küçülmesi ile çok az yiyecek ile acele tokluk sezdirir.
Gastrik bypass: Hem midenin küçültüldüğü hem de ince bağırsakların yeni ufak mideye bağlandığı bir yöntemdir. Bağırsaksak tamlığı bozulmadan belirli bir mesafeden ince bağırsakların yeni ufak mideye bağlandığı mini gastrik bypass veya bağırsakların kesilerek ayrıldığı bir ucun yeni ufak mideye bir ucun ise belirli bir mesafeden yine ince bağırsağa bağlandığı Roux en Y gastrik bypass olmak üzere iki çeşit gastrik bypass vardır. Bu yöntemlerde de mide küçültüldüğü için az yiyecek ile acele tokluk sezilmesi ve bağırsak geçişi değiştirildiği için ek olarak emilim bozucu mekanizma, salınan hormonlardaki farklılıklar ile kilo verilmesi sağlanır.
Gastrik band Kelepçe uygulaması: Midenin üst kısmına yemek borusunun azıcık altından mide çevresine geçirilen dışarıdan şişirilerek mideye geçen yiyecek ölçüsünü hakimiyet eden silikon bir banttır. Bandın üzerinde oluşan ufak mide poşu süratle dolarak tokluk hissi oluşturur ve alınan yiyeceklerin aşağıya geçişini yavaşlatır.
Gastrik balon: Mide içinde yer kaplayıcı olduğundan hacim küçültücü tesir yapar. Akışkan ya da hava ile şişirilen tipleri vardır. Balonun mide içinde 6 aydan uzun kalması ortaya çıkan balon sönmesi, enfeksiyon ve mide eskimesi gibi komplikasyonlar sebebi ile önerilmez.