Omurga kireçlenmesinin bulguları ve rehabilitasyon usulleri

21.03.2022
549
Omurga kireçlenmesinin bulguları ve rehabilitasyon usulleri

Teknolojinin gelişimi ile gün içinde daha az hareket etmek, boyun, sırt ve bel sızılarıyla omurga hastalıklarını da berberinde getirebiliyor. Bu gidişatın uzun vakit devam etmesi ise; adaleler, eklemler ve omurgada kireçlenmelere neden oluyor. Hatta bu tablolar daha sonra omurilik ve asaplarda kalıcı zararlara kadar gidebiliyor.

Memorial Antalya Sağlık Kurumu Beyin, Asap ve Omurilik Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Bülent Fahri Kılınçoğlu, omurga kireçlenmeleri hakkında ehemmiyetli bilgiler vererek, rehabilitasyon usullerini anlattı.

İşte omurga kireçlenmesinin bulguları ve rehabilitasyon usulleri…

Bayanlarda daha sık görülüyor

50 yaşından itibaren bayanlarda daha fazla olmak üzere, hormonal başkalaşım, kilo, çevresel etmenler, yaşam stili, mevcut hastalıklar gibi sebeplerle omurga kireçlenmeleri görülmektedir. Gün içinde masa başında fazla mesai yapmak, yaşam stiline spor veya hareketi dahil etmemek, kilo çoğalışı, stres, fazla fiziksel zorlanma ve bitkinlik gibi etmenler omurga kireçlenmelerinin ortaya çıkmasında etmendir. Ayrıca gebelik sebebiyle alınan fazla kilolar da bu süreci süratlendirmektedir.

Omurga kireçlenmesinin bulguları

– Altı aydan uzun süren, aralıklı gelen, bel ve bacaklara vuran inatçı bel sızıları

– Sabahları yataktan veya oturup kalkarken zorlanma

– Ayak ve bacaklarda iğnelenme, yanma, batma

– Yürürken sık sık ayak takılması

– Bacakta boşluk hissi

– Merdiven inip çıkmada güçlük

Kişyie özel rehabilitasyon tasarılaması

Röntgen, tomografi, MR, lüzumlu görüldüğünde kemik yoğunluğu ölçümü ve EMG gibi muayeneler doğru tanının konulmasını sağlar. Tanı konduktan sonra; hastanın beden yapısı, alışkanlıkları, kilosu, hastalığın yeri ve derecesine göre bireye özel bir rehabilitasyon programı oluşturulur. Bu programa basamak rehabilitasyonu denilen; ilaç, istirahat, ideal kilo ayarlaması ve egzersiz programı ile başlanır. Rehabilitasyon, bu düzeyden sonra hastanın ne kadar zamanda ve ne kadar cevap alındığına bağlı olarak idarenir. Rehabilitasyona cevap alınmayan veya eksik cevap alınan vaziyetlerde, mikrocerrahi operasyonları seçim edilmelidir. Mikrocerrahi rehabilitasyonun emeli, hayat konforunu en az tehlikeyle, had safhada ve kalıcı olarak artırmak olmalıdır.

Lüzumlu vaziyetlerde cerrahi usule müracaat etiliyor

Omurgada kireçlenme, omurilik ve asap sıkışıklığı teşhisi konan hastalarda öncelik; tehlike etmenlerini yok etmek, ilaç, istirahat ve değişik rehabilitasyon alternatiflerini değerlendirmektir. Bunların tesirli olmadığı vaziyetlerde, mikrocerrahi ile yapılan omuriliği ve asapları gevşetici işlemler, son derece zaferli ve hayat niteliğini çoğalıcı teşebbüslerdir. Omurga cerrahisinde kullanılan mikrocerrahi usuller, iğne ile yapılan lazer veya radyofrekans uygulamaları, kortizon enjeksiyonları, omurgada kanal darlığı, asap sıkışıklığı gibi ciddi sızılı ve asap zararı ile giden vaziyetlerde tesirli bir çözüm sağlamaktadır.

Sızılara kısa zamanda veda etmek olası

Operasyonlarda kullanılan özel mikroskop ve endoskop sayesinde galibiyet oranı yükselmektedir. Mikrocerrahi operasyonlar sonrası, hastalar sağlık kurumunda 1 – 2 günlük yatış ve 2 – 3 haftalık ev istirahatinin ardından günlük yaşamlarına rahatlıkla dönebilmektedir. Hastalar operasyon sonrası senelerdir devam eden sızılarından kurtulmakta, tehlike etmenlerini olası olduğu kadar yok etmek kaydı ile ömür boyu konforlu bir yaşama kavuşmaktadır.

YAZAR BİLGİSİ