Omuz ağrılarını hafife almayın
Geçmeyen omuz ağrıları ülkemizin yanı gizeme dünyada da pek çok şahsın muzdarip olduğu ehemmiyetli bir mesele. Günümüzde her 4 çalışandan birinde görülen omuz ağrıları, şahsın günlük yaşamını güçleştiriyor, yaşam niteliğini düşürüyor. Acıbadem Altunizade Sağlık Kurumu Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Arel Gereli, çalışırken omuz bölgesindeki yanlış duruşların uzun yarıyılda adalelerde yırtığa neden olabildiğini belirterek “Bu iki mesele arasındaki ilişki tüm dünyada daha yeni anlaşılmakta. Bilgisayar başında çalışan insan rakamı çoğaldıkça daha öncekinden esasen 50 yaş üzerinde gördüğümüz omuz bölgesi adale yırtıklarını artık 30-40 yaş aralığında görmeye başladık” diyor. Dr. Gereli, omuzlarımızda çok da meçhul bu saklı meseleyi anlattı, önemli uyarılar ve tekliflerde bulundu.
Ağrının sebebi duruş bozukluğu
Özellikle uzun saatler masa başı çalışanlarda veya uzun zaman bilgisayar karşısında zaman geçirenlerde sık tesadüfülen omuz ağrıları, kısa bir zaman evveline dek çoğunlukla ‘fibromiyalji’ ya da ‘miyofasyal ağrı’ gibi teşhislerle rehabilitasyona edilmeye çalışılıyordu. Ancak, yaşam niteliğini oldukça düşüren bu inatçı ağrıların yeni bir sebebi son yarıyılda dikkat toplamaya başladı. Bu şikayetin esasında ise duruş bozukluğu uyuyor. Masa başı çalışanlarda omuzlarda asap sıkışması görülebildiğini belirten Dr. Gereli “Uzun zaman öne eğik durulduğunda ya da kol ileriye doğru uzatılarak çalışıldığında kürek kemiği öne doğru daha fazla açılanır. Bu vaziyet de kürek kemiğini çevreleyen bazı adalelerin çok kimilerinin ise az çalışmasına neden olur. Sıhhatli bir omuz hareketi için bu adalelerin geçimli çalışması temeldir. Geçim bozulduğunda omuz eklemi biyomekaniği negatif etkilenir ve çevreleyen adalelerde ağrıya neden olur” diyor.
Kürek kemiğinin uzun saatler boyu eğik konumda kalmasının, bu kemiğe yakın komşuluk gösteren asaplarda da aralıksız gerilmeye ve omuz artta kronik ağrıya neden olabildiğini vurgulayan Dr. Gereli “Dahası bu vaziyet omuza hareket veren adalelerde uzun yarıyılda yırtığa yol açabilmektedir” ihtarında bulunuyor.
Dünyada yeni anlaşılan bir faktör
Omuz etrafı adalelerinin geçimsiz çalışması ve eşlik eden asap sıkışmaları omuza hareket veren adalelerde uzun yarıyılda yırtığa neden olabilirken, bu iki mesele arasındaki ilişkinin dünyada henüz yeni yeni anlaşılmaya başladığını belirten Dr. Gereli, bilgisayar başında çalışan insan rakamı çoğaldıkça daha öncekinden genellikle 50 yaş üzerinde gördükleri omuz bölgesi adale yırtıklarını artık 30-40 yaş aralığında görmeye başladıklarını söylüyor. Dr. Gereli “Bu mevzu ile alakalı hem epidemiyolojik hem de deneysel çalışmalar sürüyor . Biz de Acıbadem Üniversitesi’nde mevzuyla alakalı bir deneysel çalışma yürütüyoruz . Neticelerini yakın yarıyılda paylaşacağız” diyor.
Dik durmayı usunuzdan çıkarmayın
Dr. Gereli, ihtiyatlar arasında özellikle duruşa dikkat faktörün başı sürüklediğini belirterek, omuzları geriye alarak dik durmanın ehemmiyetini pek çok şahsın öğrenmesine karşın günlük iş yoğunluğu ve stresi arasında buna özen gösterilmediğini, masa başında omuz ağrılarını artıracak biçimde durulabildiğini söylüyor.
Dr. Gereli “Özellikle uzun zaman öne eğik çalışan insanların hem kendilerini hem de kürek kemiklerini daha dik konumda yakalayacak etraf tertip etmelerini yapmaları koşul. Dışarıdan yapılan askı bandaj gibi uygulamalar dik durmayı sağlamıyor aksine kendi adalelerimizi uyuşuklaştırıyor. Bu sebeple kendi kendimize dik durmaya çalışmalı, dik durmayı seçim etmeliyiz. Başlangıçta güç olsa da, ilerleyen zamanda olması gerekene dönüldüğü için ağrılar eksilecektir. Yanı gizeme uzun zaman aynı pozisyonda kalmamalı muhtemel oldukça pozisyon değiştirmeliyiz. Zira hareketsiz kalmak, hareket etmekten daha güçtür” diyor.
Geçmeyen ağrı varsa…
Geçmeyen ağrı vaziyetinde, asap etrafına yapılan enjeksiyonlar ile hem ağrı hakimiyeti hem de teşhisin doğrulanması muhtemel. Mukavemetli olaylarda omuz içinden kapalı usulle sıkışan asabı hafifletebildiklerini belirten Dr. Gereli, omuz adalelerinde yırtık varsa aynı seansta tamiri de reelleştirerek rehabilitasyon ettiklerini söylüyor. Günümüzde her dört çalışandan birinde görülen omuz ağrısı şikayetlerinin, rehabilitasyon edilmediğinde orta ve ileri yarıyılda omuzda adale yırtığı gibi meselelere neden olabildiğini vurgulayan Dr. Gereli “Uzun saatler öne eğilerek çalışmaktan sakınmalı ve omuzları geriye alarak dik duracak biçimde çevremize tertip etmeliyiz. Bu vaziyetin adale yırtığına ilerlememesi için omuzları zorlayan hareketlerden sakınmalı, özellikle gece devam eden omuz ağrısında kesinlikle ileri muayene yaptırmalıyız” iletiyi veriyor.