Otizmin erken yarıyıl işaretleri

Otizm, sosyal etkileşim ve irtibat güçlüğü, düşünce ve tutum kısıtlılığıyla kendini gösterir. Otizmin bir çok derecesi vardır. Her çocuk değişik eforluklarla karşılaşır. Anne – babalar genellikle çocuklarının otistik olabileceği olasılığını yalanladığı için işaretleri görmezden gelebilir. Oysa erken teşhis her hastalıkta olduğu gibi burada da çok ehemmiyetli. Şayet çocuğunuzda, alttaki maddelerden birini veya birkaçını görüyorsanız en kısa vakitte bir hekim değerlendirmesine müracaat etin. İşte minik çocuklarda dikkat edilmesi gereken otistik bulguları.
1. Çocuğunuz altı aylıkken tebessümmüyorsa veya başka keyifli ifadeler göstermiyorsa,
2. Çocuğunuz göz teması kurmuyorsa,
3. Çocuğunuz kendi ismine tepki vermiyor veya tanıdık bir sesi fark etmiyorsa,
4. Şayet çocuk 16 aylıkken rastgele bir kelime kullanmıyorsa,
5. Çocuğunuz 12 aylıkken konuşma meyli göstermiyorsa,
6. Çocuğunuz cisimleri takip etmiyorsa,
7. Çocuğunuz irtibat kurmak için işaret veya başka hareketler yapmıyorsa,
8. Çocuğunuz konuttan çıkmak istemiyorsa,
9. Çocuğunuz başkalarıyla oynamaktan zevk almıyor veya alaka göstermiyorsa,
10. Çocuğunuz dikkatinizi sürüklemek için ses çıkarıyorsa,
Bir uzmana müracaat etmelisiniz.
Suskun ve sakin bebekleri takip edin
Otizm bebeklik yarıyılında fark edildiğinde, rehabilitasyon daha tesirli olabilir. İki yaşından evvel otizmi teşhis etmek güçtür. Semptomlar genellikle 12-18 ay arasında görülür. Otizmin ilk bulguları, genellikle çocuğunuzun erişmesi gereken olağan tutum ve gelişim düzeylerine sahip olmamasıdır. Çoğu zaman, en erken bulgular, ‘sakin ve iyi bir bebek’ olarak yanlış açıklanır.
Dikkat faktörüz gereken en yaygın bulgular; kucaklanmaya tepki göstermeme, beslenmek için çabalamamaağlama vs. ve beslenirken annelerine bakma meyli göstermemedir. Bu işaretler kaçırılırsa ve çocuğun yaşı ne kadar çoğalırsa, özellikle sosyal etkileşim, irtibat ve konuşma eforlukları daha da besbellileşir.