Otizmli kardeşinden esin alarak bir uygulama geliştirdi
Otizmin yaşamımıza girmesinin sebebi henüz muhakkak olmayan ve erken yaşlarda bulguları ortaya çıkan gelişim bozukluluğu hastalığıdır. Rehabilitasyon için en ehemmiyetli olan şey ise erken teşhis, eğitim ve beslenmedir. Otizm’de erken teşhis koyulması hastalığın en asgariye düşürmesi münkün olabilir. Bu hastalık hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz? Onlar için neler yapabilirir? Hastalığının asgariye düşmesi için nasıl bir rehabilitasyon süreci ya da nasıl bir yol izlemeliyiz? Ülkemizde bu sualleri kendine sorup, otizmli kardeşinden esin alarak onlar için bir şeyler yapmaya çalışanlardan biri de Zafer Elcik. Geliştirdiği Otsimo isimli uygulamayla çocukların konutta eğitim alabilmelerini sağlıyor…
Zafer Elçik 24 yaşında, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde Bilgisayar Mühendisliği eğitimini aldı.
Şimdilerde 15 yaşında olan erkek kardeşine 4 yaşındayken otizm tanısı kondu ve her şey böyle başladı.
Kardeşi bir hayli şeyi yapabilse de bazı problemler yaşamaya devam ediyordu ve Zafer Elcik otizm için yapılacak en doğru şeyin yoğun eğitim ve pozitif destek olduğunu fark etti.
Kardeşi için ailece birlik oldular ve onun daha iyiye gitmesi için her şeyi yaptılar. Annesi işini parçaladı ve tüm süresini kardeşinin eğitimine ayırdı.
Babası ise kardeşinin eğitimleriyle ilgilenerek onu her gün derslere götürdü, Elcik de kardeşini yüzmeye götürüyordu. Kardeşinin spora olan merakını fark ettiklerinde onu spor yapması için daha çok teşvik ettiler; koşu, masa tenisi, kayak ve yüzme gibi sporun bir hayli dalında oldukça iyiydi.
Tüm bu eğitim sürecinde uslu aygıtlardan da takviye aldılar ve klasikte eğitim sırasında dikkati toplam 5 dakika süren kardeşinin uslu makinelerle oynarken dikkatinin 50 dakika gibi oldukça uzun bir müddet parçalamadığını fark etti.
Kardeşinin bu dikkati sayesinde Otsimo isimli bir uygulama geliştirmeye karar verdi, bu evrede sınıf dostları Can Dörtkardeşler ve Sercan Değirmenci de projeye dahil oldu.
2015′ de kurulan Ostimo’nun emeli otizmli çocukların eğitimlerinin beceriksiz olan istikametlerini konutta tabletlerle bitirmektir. Otsimo, çocuklara faalliği ispatlanmış ABA eğitim modelini eğitsel oyunlarla beraber sunuyor. Bu yüzde Otsimo, hakikatinde bu mevzuda çok ehemmiyetli bir boşluğu dolduruyor ve binlerce çocuğun geleceğini etkiliyor. Otizmli çocukların eğitim giderleri çok yüksek ve bu mevzuda eğitilmiş profesyonel eğitimci rakamı Türkiye’de noksan. Otizm günümüzde çok fazla yaygınlaşan bir rahatsızlıktır. Araştırmalara göre ileride her iki çocuktan birinde bu hastalık görülebilir. Bu surattan Otismo, bu mevzuda binlerce çocuğun geleceğini pozitif güzergahta etkiliyor. 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü’de sevginin ve yoğun eğitimin otizmle savaşmak için en ehemmiyetli faktör olduğunu, çevremizde otizmli şahıslara karşı daha fazla duyarlı olmamızı hiçbir zaman unutmamalıyız.
Çiğdem Avcı
özel içeriğidir.