Panik saldırı bulguları
Günümüz koşullarında bunalım, iç daralması ve afaki endişe; sıklıkla karşılaşılan gidişatlar arasında yer alıyor. Herkes yaşamının muhakkak yarıyıllarında artan stres ve evham yarıyılları geçirir. Üniversite yarıyıllarında yoğun stres altında yaşadıklarınızı andırın veya daha yakın bir zamanda karşılaştığınız iş stresindeki gayretinizi… Bu cins vaziyetlerden kaynaklanan evhamı nasıl yöneteceğinizi öğreniyorsanız, çok fazla meseleyle karşılaşmadan üstesinden gelebilirsiniz. Ancak bazen, bir stres faktörü anksiyeteyini tetikleyebilir. Bu vaziyet panik saldırı olarak öğrenilir ve son derece korkutucu bir hal alabilir. Bazen birden terlemeye başlar, kalbiniz süratle çarpar, başınız döner ve mideniz bulanır. Bu bulgularla karşılaştığınızda korkmayın, zira bu tepkiler bedeninizin korkma duygusuna karşı verdiği tepkilerdir ve son derece natüreldir. Ancak panik saldırı bu bulgulardan daha değişik olabilir. Hakimiyetinizi kaybediyormuş hatta kalp krizi geçiriyormuş gibi hissedebilirsiniz.
Panik saldırı bulguları nelerdir?
Panik saldırı, alttakiler dahil olmak üzere çok muhtelif bulgular ve semptomlar kapsayabilir:
– Fobi hissi
– Hakimiyetin kaybedeceğini sezmek
– Bayılmak
– Baş dönmesi
– Kalp çarpıntısı
– Titreme
– Terleme
– Soluk darlığı
– Göğüs tazyiki veya ağrı
– Baş dönmesi
– Dizlerde zayıflama
– Anlaşma ve karıncalanma gidişatları
Panik hücumun bulguları aniden başlar ve 10 dakika içerisinde şiddetlenir. Yarım saat gibi bir vakit içinde terleme, çarpıntı, baş dönmesi, soluk darlığı ve hatta can vermek üzere olduğunuzu sezebilirsiniz. Bu saldırılar beklenmedik bir anda geldiğinden hastaları en çok korkutan vaziyet aniden bu bulguların gelmesidir.
Kalp krizi mi, panik hücum mu?
Panik saldırı semptomları ve kalp krizi bulguları eş özellikler gösterebilir. Ancak, panik saldırı bulguları ve kalp krizi bulgularından hangisine sahip olduğunuzdan emin değilseniz, şipşak tıbbi takviye almalısınız. Hekiminiz bulgularınızın panik saldırı olduğu tanısını koymuşsa, kalp krizi için kaygılanmanıza gerek yoktur.
Panik saldırı bulguları
– Panik saldırı geçirmeye başladığınızda, ekstremitelerinizde daha az kan var. Buna karşılık, bazı insanlar kollarında, bacaklarında, ellerinde ve ayaklarını daha cılız sezerler.
– Elleriniz ve ayaklarınızda daha az kan olduğunda, karıncalanma hissi yaşarsınız.
– Ayrıca, panik saldırı sırasında soluk alma daha süratli ve daha derine iner, zira bedeniniz adalelerinizi savaşmak veya kaçmak için daha fazla oksijen yollaması gerektiğini düşünür. Ancak bazen bu soluk alma balanssız hale gelebilir, boğulma ve soluk darlığı duygularına yol açabilir.
– Soluk aldığınızdan balanssızlaşır, daha az oksijen beyine gider. Bu hasarlı değildir zira panik saldırılar genellikle yalnızca birkaç dakika devam ettir, ancak baş dönmesi, kafa karmaşıklığı ve rüya halindeymiş gibi sezmenize neden olabilir.
– Bir Hayli insan panik saldırı sırasında ya da yalnızca genel bir evham yaşadıklarında terler. Terleme, bedeninizi fazla ısınmanın yasaklanmasına dayanakçı olmak için soğutur.
– Panik saldırı sırasında tüm sindirim sistemi yavaşlar. Bunun sebebi, bir zamanlar gıdaları hazmetmek için kullanılan enerjinin artık adalelere yönlendirilmesidir, böylece idrak edilen riskle gayret edebilir. Bu vaziyet mide bulantısı hissine neden olabilir. Bedeniniz ayrıca sizi yavaşlatan ekstra kilodan kurtulmaya çalışabilir, böylece ishali de olabilirsiniz.
– Balanssız solunum ayrıca göğüste sıkışma ve rahatsızlık hissine yol açabilir, bu surattan panik saldırı geçiren bir hayli insan kalp krizi geçirdiğini düşünür.
– Tüm bedeniniz panik saldırı sırasında gerilebilir. Aynı zamanda bur vaziyet titremeye neden olur.
– Panik saldırı sırasında, çoğu zaman insanlar can vermekte olduklarını veya vahim bir sağlık krizi yaşadıklarını düşünürler.
Tehlike etkenleri
Panik saldırı bulguları genellikle geç ergenlerde veya erken erişkinlikte başlar ve erkeklerden daha fazla bayanları tesirler. Panik saldırı veya panik bozukluğu büyüme tehlikesini artıran etmenler şunlardır:
– Aile hikayesi
– Beğenilen birinin vefat veya ciddi hastalığı gibi büyük yaşam stresi
– Cinsel hücum veya ciddi bir kaza gibi travmatik bir vaka
– Yaşamınızdaki, boşanma gibi büyük farklılıklar
– Sigara veya fazla kafein alımı
– Çocukluk yarıyılı fiziksel şiddet geçmişi
Panik saldırı geçiriyorsanız ne yapmalısınız?
Genellikle, panik saldırı geçirme süresi yalnızca birkaç dakika sürer, ancak bu anlar size hiç bitmeyecekmiş gibi gelebilir. Müddetini kısaltmak için yapabileceğiniz en ehemmiyetli şey, onunla savaşmamaktır. Panik yapmama mevzusunda ne kadar çok gayret ederseniz, kendinizi daha çok kaygı verirsiniz ve asap sisteminize daha fazla adrenalin sokarsınız, bu da panik saldırı geçirme müddetini uzatır.
Bunun yerine, yavaş yavaş soluk alın ve kendinizi soğukkanlılaştırıp bunun birkaç dakika içinde geçeceğini söyleyin. Progresif adale rahatlatma da dayanakçı olabilir. Bu teknikle, baştan ayağa sistematik olarak boyun ve omuzlarınız gibi adale gruplarını gerdirerek, o adaleleri rahatlatabilirsiniz.
Panik saldırılar bazı insanlar için tek seferlik bir vaziyet olabilir. Bu surattan evham etmeyin. Ancak, sıklıkla panik saldırı yaşıyorsanız, uzun vadeli en iyi stratejiniz, evham ve fobi duygularınızla nasıl baş edeceğinizi bilmektir. Bir psikoterapi cinsi olan öğrenişsel tutumcu terapi, hangi evhamlı düşüncelerin ve hislerin genellikle bir hamleyi tetiklediğini ve bunları nasıl daha iyi idareyebileceğinizi kavramanıza dayanakçı olabilir.
Şayet bir terapiste gidemezseniz, bir günlük yakalamak da dayanakçı olabilir. Her panik hamleden sonra, neler olduğunu veya panik hamleden evvel ne düşündüğünüzü yazın. Daha sonra, bu tetikleme gidişatları bir daha ortaya çıktığı zaman, derin soluk alın, düşüncelerinizi yine açıklayın ve son olarak bu vaziyetten kurtulabileceğinizi, kendinizin güvenden olduğunu sık sık yineleyin.
Panik saldırılarını durdurmanın öteki yolları ise;
– Stresinizi eksiltin ve bedeninizin tepki vermesi için zaman verin.
– Rahatça soluk alıp, stresinizi eksiltin.
– Kendinizi serinkanlılaştırın. Kendinizi uysallaştırmak zaman içinde paniğe son verecektir.
– Bedenini olabildiğince hafifletin. Gevşeme stresi durdurur.
– Yürüyüşe çıkın. Boş zamanlarınız yürüyüşle stresi yaşamınızdan çıkarabilirsiniz.
– Size yakın gelen bir şeye odaklanın. Odağınızı yakınınızdaki bir şeye dönüştürmek evhamlı düşünceyi durduracaktır. Evhamlı düşünme sona erdiğinde, eşlik eden streste geçer.
– Panik saldırıların hasarlı olmadığını unutmayın. Onlar evham ve fobi için yalnızca güçlü tepkilerdir.
– Unutmayın, panik saldırılar her zaman sona erer.
– Yapabileceğiniz en ehemmiyetli şey, kendinizi kaygıyla korkutmayı vazgeçmektir. Evham panik saldırıların bir numaralı nedenidir.
Panik saldırı bulgularınızı hekiminize müracaat etin…
Zira istem dışı panik saldırılar, mitral kapak prolapsusu, tiroid problemleri, hiperglisemi, bazı ilaç tiplerinin yan tesirler vb. öteki tıbbi vaziyetlerden kaynaklanabilir. Rastgele bir tıbbi sebebi ancak hekiminiz tanımlayabilir. Panik saldırı bulgularınız varsa, muhtemel olan en kısa zamanda tıbbi takviye alın. Panik saldırılar, yoğun rahatsızlık sürüklerken, riskli değildir. Ancak panik saldırılar kendi başınıza yönet etmek güçtür ve rehabilitasyon olmaksızın daha da makûslaşabilirler. Panik saldırı bulguları kalp krizi gibi öteki ciddi sağlık meselelerinin bulgularına da benzeyebilir, bu sebeple semptomlarınıza neyin yol açtığından emin değilseniz, hekiminiz tarafından değerlendirilmeniz ehemmiyetlidir.
Doç. Dr. Halit Yerebakan
özel içeriğidir.